Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

V Avstriji Wakounigu nagrada za delo v šolstvu

Wakounigu nagrada za delo v šolstvu

8. oktober 2018 ob 11:42

Vladimir Wakounig, izredni univerzitetni profesor v pokoju, je prejel s strani Republike Slovenije nagrado za izjemne dosežke na področju zamejskega šolstva.

Več »

Na Hrvaškem Živžav najmlajših tudi v Bazovici

Živžav najmlajših tudi v Bazovici

10. oktober 2018 ob 12:00

V društvu Bazovica na Reki je v zadnjih letih večkrat slišati otroški živžav, začelo se je z miklavževanjem in nadaljevalo z občasnimi programi, ki so privabili najmlajše, predvsem počitniška ...

Več »

V Italiji Kakšen je današnji utrip Slovencev v Italiji?

Kakšen je današnji utrip Slovencev v Italiji?

11. oktober 2018 ob 16:53

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru so predstavili monografijo Skupnost v središču Evrope – Slovenci v Italiji od padca Berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja.

Več »

Na Madžarskem Z jabolk v sok

Z jabolk v sok

10. oktober 2018 ob 12:10

Tudi porabski sadjarji imajo sladke skrbi, saj je letina jabolk odlična. Zato so na slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku vnovič pripravili festival jabolk.

Več »

Ostali prispevki


„Naročilo, da šega ostane živa“

8. oktober 2018 ob 11:37 Avstrija

Za vpis ziljskega žegna in ziljske noše v seznam unescove nesnovne kulturne dediščine je bilo ob prošnji pobudnikov odločilno tudi izvedensko mnenje, ki ga je napisal dialektolog Ludvik Karničar.


»V Trstu nekaj ni v redu in manjšina gleda nazaj«

8. oktober 2018 ob 09:24 Italija

TRST - Prihodnost EU je v tem trenutku še najbolj odvisna od Italije, tržaško in koprsko pristanišče bosta prej ali slej morala sodelovati, Slovenci v Italiji pa se še vedno preveč ozirajo v ...


Porabje, časopis Slovencev na Madžarskem, 4. oktober 2018

4. oktober 2018 ob 13:22 Madžarska

Zadnja številka časnika Porabje. Preberete ga lahko na naslednji povezavi: Porabje, časopis Slovencev na Madžarskem, 4. oktober 2018


Zamejski Slovenci pri novem ministru

4. oktober 2018 ob 12:51 Avstrija

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je v sredo v Ljubljani sprejel predstavnike krovnih organizacij avtohtonih slovenskih skupnosti v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem ...


Učenci slovenskega jezika iz Splita obiskali vrstnike iz Osnovne šole bratov Letonja Šmartno ob Paki

4. oktober 2018 ob 12:35 Hrvaška

Učence slovenskega jezika in njihovo učiteljico Vero Hrga iz Splita so na obisk v Osnovno šolo bratov Letonja Šmartno ob Paki povabili v okviru 4. domovinskega dneva, ki poteka v okviru projekta Domovina zate, zame.


»Za zajamčeno zastopstvo čakamo na predlog manjšine«

4. oktober 2018 ob 09:22 Ostalo

Strma pot za predstavnika zamejcev v Državnem zboru


Seznam oddaj