Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

26. maj 2017 ob 12:13 Avstrija

60 let Slovenske gimnazije

false
Foto: krivograd/match
false

Foto: krivograd/match

S slavnostno akademijo je Zvezna gimnazija in Zvezna realna gimnazija za Slovence v Celovcu v sredo proslavila 60-letnico obstoja. Svečanosti v Domu glasbe v Celovcu so se udeležili številni častni gostje, med njimi predsednika Avstrije in Slovenije Alexander Van der Bellen in Borut Pahor.

„Doba rasti in razcveta“

Minulih šestdeset let da je bilo za Slovensko gimnazijo in za slovensko narodno skupnost na Koroškem obdobje številnih mejnikov in izzivov, je poudarila ravnateljica osrednje izobraževalne ustanove koroških Slovencev Zalka Kuchling.

Prireditve so se udeležili številni častni gostje, ki so skupaj z občinstvom sledili programu, ki so ga pripravili učenci in učitelji Slovenske gimnazije ter člani pobratenega društva SPD Zarja iz Železne Kaple.

Prireditev so po pozdravnih besedah ravnateljice Zalke Kuchling s slavnostnimi govori počastili krški škof Alois Schwarz, koroški deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ), slovenski predsednik Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. V občinstvu so se poleg mnogih častnih gostov zbrali tudi nekdanji in zdajšnji profesorji šole, absolventi šole od prvega maturitetnega letnika 1963 do letošnjih maturantov, nekdanji ravnatelji in številni drugi gostje in gratulanti.


Več na slovenci.orf.at


Več o Slovenski gimnaziji v Celovcu v prispevku dopisnice RTV Slovenija Petre Kos Gnamuš:

Zadnje objave Slovencev v Avstriji