Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

1. december 2015 ob 15:48 Avstrija

„Avtonomna odločitev Slovenije“

Avstrija Slovenija
Foto: BoBo

Na simpoziju „Slovenska narodna skupnost v Avstriji 60 let po podpisu pogodbe o obnovi neodvisne in demokratične Avstrije“ v Ljubljani, je predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm ugotovil, da je notifikacija ADP avtonomna odločitev Slovenije.

„Razmere se ne bi izboljšale, ne poslabšale“

Sturm je med drugim tudi ocenil, da se razmere za koroške Slovence z notifikacijo ADP ne bodo ne izboljšale in ne poslabšale. Dejal pa je tudi, da je slovenska narodna skupnost v Avstriji vse, kar je doslej dosegla, dosegla v okviru avstrijskega prava. „Evropski model je model dialoga in sodelovanja. To je edina prava pot,“ je menil Sturm.

Koja: „Avstrija se je pripravljena pogovarjati“

„Rešitev je v dialogu“, je menil tudi avstrijski veleposlanik v Sloveniji Clemens Koja, ki je dejal, da je Avstrija odprta za dialog s Slovenijo glede manjšine na Koroškem in Štajerskem, ter je zatrdil, da se je Avstrija pripravljena s Slovenijo pogovarjati glede manjšin, za kar pa ne potrebuje in si tudi ne želi notifikacije ADP.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji