Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

15. maj 2018 ob 15:34 Avstrija

Čebelarji odkrivajo svoje korenine

Anton Janša
Anton Janša. Foto: ORF

Pred mednarodnim dnevom čebel (20. maja) so tudi slovenski čebelarji na Koroškem začeli razmišljati, kakšen je njihov doprinos da razvoja čebelarstva. Ob tem so vnovič odkrili Janeza Sumperja, ki je leta 1871 napisal prvo izvirno knjigo o čebelarstvu v slovenskem jeziku.

Ozaveščanje o pomenu čebele

Čebelarji po vsem svetu bodo letos prvič obeležili svetovni dan čebel. Ta bo 20. maja, dan pa je namenjen predvsem zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka. Pobudo za svetovni dan čebel je pred tremi leti sprožila čebelarska zveza Slovenije.

S tem je obenem želela počastiti tudi slovenskega pionirja in prvega učitelja sodobnega čebelarstva na svetu Antona Janšo in je zato za datum svetovnega dneva čebel predlagala njegov rojstni dan. Anton Janša se je rodil 20. maja 1734 v Breznici pri Žirovnici, leta 1769 ga je cesarica Marija Terezija imenovala za vodjo in stalnega učitelja nove cesarsko kraljeve čebelarske šole na Dunaju.

Natančno poznal čebele

Zaslovel s svojimi predavanji, na katerih se je kazalo njegovo zelo natančno poznavanje čebel. V nemškem jeziku je napisal dve pomembni knjigi: Razpravo o rojenju čebel (1771) in Popolni nauk o čebelarstvu, ki pa je izšla šele dve leti po Janševi smrti leta 1775. Ti deli sta še vedno zelo poučni, saj nauke iz njih čebelarji še dandanes upoštevajo. Cesarica Marija Terezija je po njegovi smrti izdala odlok, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah.

Osrednja slovesnost ob letošnjem prvem svetovnem dnevu čebel bo 20. maja v rojstnem kraju Antona Janše v Breznici, Slovenija pa bo ob tej priložnosti gostila tudi mednarodno ministrsko konferenco. Pa tudi sicer se bodo odvijali še drugi spremljevalni dogodki. V čebelarskem muzeju v Radovljici, nedaleč od Breznice, bodo to nedeljo, 13. maja, predstavili knjigo „Veliki ljudje slovenskega čebelarstva“. V njej pride do izraza, da imajo za razvoj čebelarstva velike zasluge tudi slovenski čebelarji na Koroškem.

Med njimi je župnik Janez Sumper iz Skočidola, ki je 100 let po Antonu Janši napisal eno prvih čebelarskih knjig v izvirnem slovenskem jeziku „Slovenski bučelarček“, ki jo je 1871 izdala in založila Mohorjeva založba. Izdelal je tudi Skočidolski panj s pregibnimi satniki.

„Mednarodno ugleden čebelar“

Na Sumperja in njegov pomen za čebelarstvo je po dolgih letih pozabe postal pozoren tajnik čebelarskega društva Šmihel Karl Gril. Svetovni dan čebel je opogumil čebelarje, da so začeli iskati korenine čebelarstva na Koroškem, pravi Gril.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji