Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

28. september 2017 ob 16:04 Avstrija

Dela 47 kolonij na razstavi v Ljubljani

Z leve proti desni: Mitja Rovšek iz Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, Martin Lissiach iz Zveze slovenskih kulturnih društev iz Trsta, Janko Malle iz Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, minister Gorazd Žmavc, Štefan Kresnik in Lojze Godec, pobudnika likovne kolonije.
Z leve proti desni: Mitja Rovšek iz Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, Martin Lissiach iz Zveze slovenskih kulturnih društev iz Trsta, Janko Malle iz Slovenske prosvetne zveze iz Celovca, minister Gorazd Žmavc, Štefan Kresnik in Lojze Godec, pobudnika likovne kolonije. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Likovna kolonija mladih na pobudo nekdanjega ravnatelja in župana v Selah ter podpredsednika Slovenske prosvetne zveze (SPZ) Hermana Velika, likovnega pedagoga Štefana Kresnika in dolgoletnega ravnatelja osnovne šole v Vuzenici Lojzeta Gobca poteka neprekinjeno vsako leto vse od leta 1970.

V sredo je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu odprl razstavo mednarodne likovne kolonije mladih, ki jo je v sodelovanju z Uradom pripravila Slovenska prosvetna zveza (SPZ). Razstava je sestavljena iz izbranih del 47 likovnih kolonij.

Pomemben tudi izobraževalni vidik

O nastanku, poteku, izzivih in doživetjih likovnih kolonij za mlade so spregovorili poslovodja SPZ Janko Malle, pobudnik projekta Lojze Gobec in Martin Lissiach iz Zveze slovenskih kulturnih društev iz Trsta, saj se je likovna kolonija od leta 1990 vsako leto selila iz Vuzenic na Koroškem v druge slovenske zamejske kraje, od koder so prihajali udeleženci.

Vsi govorniki so poudarili, da namen mednarodne likovne kolonije za mlade ni le likovno ustvarjanje, ampak je pomemben tudi vzgojno-izobraževalni vidik, predvsem utrjevanje znanja slovenskega jezika, medsebojno druženje in spoznavanje krajev in rojakov izven matične domovine Slovenije.

Razstavo je slavnostno odprl minister Gorazd Žmavc, ki je v svojem nagovoru čestital pobudnikoma in organizatorjem likovnih kolonij za njihovo vztrajno delo in trud za širjenje in ohranitev tega projekta in s tem tudi slovenske kulture in jezika ter preseganje političnih in administrativnih meja skozi likovno ustvarjanje.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji