Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

4. april 2017 ob 09:52 Avstrija

Dijaki Slovenske gimnazije v finalu

Zadaj: Bernhard Tschamer; stojijo z leve: Laura Kotnik, Krištof Grilc, Valentina Tschaschel, Urban Koblar, Rebecca Sturm, Matej Rozman, Valentin Cencig, Val Vovk Petrovski, Julian Lipuš; spredaj z leve: Niko Ottowitz, Benedikt Haab, Aljaž Pajk
Zadaj: Bernhard Tschamer; stojijo z leve: Laura Kotnik, Krištof Grilc, Valentina Tschaschel, Urban Koblar, Rebecca Sturm, Matej Rozman, Valentin Cencig, Val Vovk Petrovski, Julian Lipuš; spredaj z leve: Niko Ottowitz, Benedikt Haab, Aljaž Pajk. Foto: Lojze Dolinar

Tudi letos se je Zvezna gimnazija in zvezna realna gimnazija za Slovence v Celovcu udeležila mednarodnega matematičnega tekmovanja Pangea. Sodelovalo je 440 dijakov in dijakinj, enajst se jih je uvrstilo v finale, ki bo 6. maja.

Tekmovanje, ki povezuje dijake

Matematično tekmovanje Pangea je mednarodno, leta 2016 je sodelovalo nad 500.000 dijakinj in dijakov iz 18 evropskih držav, največ iz Nemčije, namreč 138.000, v Avstriji jih je sodelovalo 18.600, v Sloveniji 3.500, v Italiji pa 7.400 dijakinj in dijakov – števila iz leta v leto naraščajo. Avstrija sodeluje na pobudo Zveznega ministrstva za izobrazbo in ministrstva za znanost, raziskave in gospodarstvo.

Tekmovanje Pangea naj povezuje dijakinje in dijake iz različnih krajev, različnih družbenih slojev in različnih stopenj izobrazbe. Vsi otroci imajo možnost deliti izkušnje in veselje do reševanja zanimivih problemov z drugimi otroki.

Slovenska gimnazija je letos sodelovala drugič. V prvem krogu, 28. februarja, je 440 dijakinj in dijakov vseh prvih do šestih razredov 45 minut razglabljalo o matematičnih problemih.

Rozman avstrijski prvak v prvem krogu

V vsaki šolski stopnji se je najboljših 100 tekmovalk in tekmovalcev cele Avstrije kvalificiralo za finalno tekmo 6. maja. Enajst dijakinj in dijakov Slovenske gimnazije se je uvrstilo med finaliste, eden pa je za las zgrešil kvalifikacijo. Matej Rozman, petošolec realne gimnazije, je premagal vse vrstnike iz Avstrije in s tem osvojil naslov prvaka prvega kroga. Koroški prvak četrtih razredov pa je Aljaž Pajk (4.B), koroška prvakinja vseh šestošolk in šestošolcev pa Rebecca Elena Sturm (6.B).

Nadaljnje uvrstitve dijakov in dijakinj Slovenske gimnazije (za vsakim imenom je v oklepaju razred, nato uvrstitev na Koroškem, zatem uvrstitev v Avstriji): Bernhard Tschamer (1.D, 2., 87.), Aljaž Pajk (4.B, 1., 20.), Matej Rozman (5.B, 1., 1.), Laura Kotnik (5.B, 2., 82.), Krištof Grilc (5.B, 6., 106.), Rebecca Elena Sturm (6.B, 1., 34.), Urban Koblar (6.B, 2., 50.), Julian Lipuš (6.B, 3., 52.), Val Vovk Petrovski (6.B, 4., 57.), Valentin Cencig (6.A, 8., 79.), Valentina Maria Tschaschel (6.B, 9., 82.), Benedikt Haab (6.B, 10., 91.).

Povezava: Pangea


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji