Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

18. januar 2018 ob 10:29 Avstrija

Janušu nagrada mesta Celovec

Gustav Januš
Gustav Januš. Foto: ORF

Slovesna podelitev nagrade s slavilnim govorom Cvetke Lipuš bo 27. maja ob 11. uri v Musilovi hiši v Celovcu.

Pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš prejme tretjo literarno nagrado, ki jo je mesto Celovec poimenovalo po publicistu Humbertu Finku. Člana žirije Cvetka Lipuš in Josef Winkler sta izbrala slovenskega koroškega avtorja kot naslednjega v nizu prejemnikov nagrade.

Literarno nagrado Humberta Finka podeljujejo izmenično z nagrado Gerta Jonkeja vsaki dve leti in je vredna 12.000 evrov. Doslej sta nagrado prejela Antonio Fian in Engelbert Obernosterer.

Nagrado prejmejo avtorice in avtorji, ki pišejo v slovenskem in nemškem jeziku, so iz Koroške in so si s svojim literarnim ustvarjanjem na Koroškem zagotovili nadregionalen ugled, je razložila referentka za kulturo in županja mesta Celovec Maria-Luise Mathiaschitz (SPÖ). „Gustav Januš je poleg Florjana Lipuša in Maje Haderlap eden najuglednejših avtorjev slovenske narodne skupnosti na Koroškem“, je v utemeljitvi zapisal Josef Winkler.

Gustav Januš je rojen leta 1939 v Selah, obiskoval je gimnazijo na Plešivcu, nato se je vpisal na semenišče in bil naposled učitelj za slovenščino, likovno vzgojo, fiziko in kemijo v Šentjakobu.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji