Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

20. junij 2017 ob 10:19 Avstrija

Karničarju red RS za zasluge

Predsednik Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge dr. Ludviku Karničarju
Predsednik Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge dr. Ludviku Karničarju. Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani v ponedeljek vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejel Ludvik Karničar „za prispevek k ohranjanju slovenistične tradicije na univerzi v Gradcu“.

„Ambasador slovenskega jezika, slovenske znanosti“

Upokojeni profesor Karničar velja za gonilno silo graške slovenistike - bil je vzgojitelj številnih slovenistov na Univerzi Karla in Franca v Gradcu, kulturni posrednik med Slovenci in Avstrijci in zavzet organizator gostovanj slovenskih literatov na Inštitutu za slovenski jezik v Gradcu. Obrazložitev vročitve reda za zasluge Ludviku Karničarju je Pahor sklenil z besedami: „Je zaveden Slovenec in visoko cenjeni ambasador slovenskega jezika in slovenske znanosti v Avstriji in svetu.“

O etnologinji Mariji Makarovič, ki je prejela medaljo za zasluge, pa je predsednik RS med drugim dejal: „Ureja zbirke, v katerih objavlja življenjske zgodbe posameznikov in tako ohranja nacionalni spomin o bogastvu načinov življenja Slovencev od avstrijske Koroške do Kočevskega.“

Nadalje je red za zasluge prejela Alenka Bartl za prispevek k razvoju kostumografije kot samostojne umetniške zvrsti v Sloveniji, medalji za zasluge pa medaljo za zasluge Edvard Kobal za prispevek k promociji slovenske znanosti, ter Andrés Valdés y Fuentes za zasluge pri obogatitvi slovenskega kulturnega prostora.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji