Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

4. maj 2017 ob 13:27 Avstrija

Konkretno je le to, da iščejo rešitev

Marjan Sturm
Marjan Šturm. Foto: Walter Fritz / Wiki(CC)

V narodnostnih organizacijah koroških Slovencev soglašajo, tudi na Uradu zveznega kanclerja na Dunaju da so pozitivni, le s strani odločilne politike zaenkrat še ni konkretnih zagotovil, ugotavlja poslovodja družbe SloMedia Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ko odgovarja na vprašanje: Kako kaže glede bazične podpore skupnemu časopisu Novice?

Volja pri Uradu zveznega kanclerja je, odločajo pa drugi: čakanje na bazično, daljnjeročno zagotovljeno finančno podporo koroškim Novicam se nadaljuje. Konkretnih zagotovil ni, ugotavlja poslovodja družbe SloMedia Marjan Sturm.

Novelacija zakona o pospeševanju tiska je zaenkrat v predalu, nejasno je, če bo v tej mandatni dobi sploh prišlo do nje - in če, ali bo novi zakon sploh upošteval manjšinske tiskane medije.

Sosveta za slovensko in hrvaško narodno skupnost sta sprejela soglasne sklepe za bazično podporo narodnostnim časopisom, predloge je dobil Urad zveznega kanclerja. Toda, kakor je v torek ugotovil predsednik sosveta za Slovence Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), v ljudski stranki na Dunaju da o kakih konkretnih načrtih za manjšinske medije s strani koalicijskega partnerja SPÖ ni bilo nobene pobude.

To, kar je konkretno, je, da se išče na Koroškem rešitev za skupni časopis Novice že dolgo, ugotavlja eden od obeh poslovodij družbe SloMedia Marjan Sturm.

Skoraj 9 milijonov evrov - to je vsota, katero je vlada v letu 2016 na osnovi zakona o pospeševanju tiska namenila avstrijskim časopisom, Novice so od tega dobile pičlih 28.000 evrov.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji