Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

3. februar 2017 ob 09:42 Avstrija

Ljudska stranka proti omembi Slovencev

OVP Avstrija
Foto: Wiki (CC)

Nova deželna ustava očitno spet visi v zraku, vsaj z vidika ljudske stranke (ÖVP). 174 strani dolg osnutek predvideva številne spremembe in korekture. V enem samem stavku je omenjena „enakopravnost nemško in slovensko govorečih deželanov“, ta stavek pa naj bi bil zdaj kamen spotike.

Benger zapušča skupno pot

Predsednik koroške ljudske stranke (ÖVP) Christian Benger ugotavlja, da take formulacije mnogi deželani nočejo, ker da bi bila s tem slovenščina zasidrana v ustavi. V primeru, da socialdemokratska stranka (SPÖ) vztraja pri omenjenem stavku, bo soglasje ÖVP zelo težavno, pravi Benger in s tem preseneča.

Prav ljudska stranka je namreč glede omembe slovenske narodne skupnosti v ustavi vnesla sedanji predlog, ki ga je sprejel odbor za pravna in ustavna vprašanja v deželnem zboru. Toda prav Benger hoče zdaj skupno pot zapustiti. Kot razlog navaja nezadovoljstvo prebivalstva s predlagano formulacijo.

Benger: „Želimo enakopravnost, ne pa posebnega položaja“

„Ostajamo pri tem, kar smo se zmenili“

Deželni glavar Peter Kaiser (SPÖ) opozarja predsednika ljudske stranke Bengerja, da so za osnutek koroške deželne ustave glasovale vse tri koalicijske stranke. Zanj velja to, kar so se zmenili, poudarja Kaiser.

„Domnevam pritisk iz stranke“

Tudi manjšinska govornica zelenih Zalka Kuchling opozarja ljudsko stranko, da je osnutek bil od vseh. Zato pričakuje, da bo tudi Benger mož besede, pravi Kuchlingova.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji