Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

10. november 2017 ob 12:32 Avstrija

Na „Dan gimnazij“ v soju pozornosti

false
Orf Foto: Jan Sisko, Elisabeth Schlocker, Zalka Kuchling, Hanzi Pogelschek, Miha Vrbinc.

Prizorišče dogajanj v Slovenskem radijskem sporedu ORF v petek je Slovenska gimnazija v Celovcu. Tam pa se je v tem tednu končal tudi obisk delegacije zveznega ministrstva za izobraževanje v sklopu tridnevnega zasedanja Foruma za manjšinsko šolstvo v Avstriji.

Izkušnje iz prve roke

Z obiskom na gimnaziji in naposled še na Dvojezični zvezni trgovski akademiji se je v sredo končal obisk delegacije avstrijskega ministrstva za izobraževanje. Zanimanje je zbudilo predvsem posredovanje jezikovne kompetence v slovenščini, kakor sta Jan Sisko z oddelka za manjšinsko šolstvo na ministrstvu in Elisabeth Schlocker iz jezikovnega centra (Österreichisches Sprachen-Kompetenz-Zentrum ÖSZ) v Gradcu pozornost namenila večjezičnim Kugyjevim razredom.

Izkušnje iz prve roke sta izvedencema za manjšinsko šolstvo izpopopnila pri pogovoru s strokovnim nadzornikom za slovenščino na splošno in poklicno izobraževalnih srednjih in višjih šolah Miho Vrbincem in ravnateljico Zalko Kuchling. Prav zasedanje strokovnega foruma postavlja ravnateljica na začetek za petkov „Dan gimnazij“.

Zakaj na Slovensko gimnazijo?

„Edinstvena, večjezična, sodobna, globalna, socialna, ozaveščena“ so odgovori na vprašanje: zakaj na Slovensko gimnazijo. Pojasnila je mogoče prebrati na spletni strani Zvezne gimnazije in Zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu. Potem pa Peter Wrolich, bivši kolesar-profesionalec, sedaj referent za kolesarjenje pri družbi Kärnten Werbung, Gorazd Živkovič, deželni konservator, vodja oddelka za spomeniško varstvo, in Gabriel Lipuš, pevec, skladatelj in umetniški vodja glasbenega gledališča Gabriel, vsak iz svojega zornega kota razlagajo, kako so doživeli izobraževanje na osrednji izobraževalni ustanovi na Trgu prof. Janežiča 1 v Celovcu.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji