Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

23. januar 2018 ob 11:12 Avstrija

Nagrada za bogato življenjsko delo

Lenčka Kupper
Lenčka Kupper. Foto: ORF

Za njeno bogato življenjsko delo na področju otroške in mladinske pevske, pripovedniške in gledališke književnosti sta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) v ponedeljek v Celovcu podelila 39. Tischlerjevo nagrado Lenčki Kupper.

Cela dvorana zapela pesem „Enkrat“

Pesmi Lenčke Kupper sta zapela mešani pevski zbor Jakob Petelin Gallus in otroški zbor Slovenskega prosvetnega društva Danica, slednji - ob sodelovanju cele Tischlerjeve dvorane - znamenito „Enkrat je bil en škrat“, torej pesem, ki jo prepevajo tudi v Argentini in slovenski rojaki po celem svetu, kakor je dejal predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko. V svojem pozdravu je Inzko spregovoril tudi o Jošku Tischlerju.

Inzko: „Tischler ima ogromne zasluge“

Predsednik Krščanske kulturne zveze (KKZ) Janko Krištof pa je spomnil med drugim na prizadevanja Lenčke Kupper v farnih skupnostih in na njeno povezanost z Domom v Tinjah ter izrazil spoštovanje do dela avtorice.

Krištof: „Ustvarila veliko lepega in osvežujočega“

Lenčka Kupper se je v verzih zahvalila pevcem in pevkam, ki pojejo njene pesmi.

Kupper: „Brez pevcev in pevk je pesem nema“

O nagrajenki je spregovorila učiteljica verouka in zgodovine na Slovenski gimnaziji, odbornica Krščanske kulturne zveze Monika Novak-Sabotnik, ki je v lavdaciji nazorno približala občinstvu, kako delo nagrajenke spremlja in zaznamuje družinsko življenje koroških slovenskih družin, tudi njeno lastno.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji