Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

15. januar 2018 ob 11:15 Avstrija

Odlikovana kakovostna olja iz Doba

Sejem Alpe Jadran - Avstrija
Foto: ORF

Kmetijska zbornica na Koroškem in deželno združenje za neposredno prodajo sta na sejmu Alpe Jadran vročili odličje najboljšim pridelovalcem ribjih izdelkov in olj v prostoru Alpe Jadran. Med prejemniki odlikovanja sta bila tudi Kristina in Marko Trampusch iz Doba pri Pliberku.

Poudarek na pomenu živil, ki izhajajo iz regije

Pomen pridelkov in živil, ki izvirajo iz regije, ter njihovo kakovost so poudarili že na odprtju sejma v petek. Drugi dan, v soboto je bila v dvorani „Regije užitkov“ - Genussland Kärnten Alpe-Jadranska podelitev priznanj za ribje izdelke in olja. Šestič sta deželno združenje za neposredno prodajo na Koroškem in Kmetijska zbornica podelili priznanja za ribje izdelke, drugič za olja.

Zakonca Trampusch prejela odličje za bučno olje

Pri ocenjevanju ribjih izdelkov je sodelovalo 25 ribogojnic, od teh šest iz Slovenije, pri ocenjevanju olj 46, od teh osem iz Slovenije. Ob številnih zlatih, srebrnih in bronastih priznanjih sta Kmetijska zbornica in deželno združenje za neposredno prodajo vročila odličje najboljšim v prostoru Alpe Jadran.

Stekleno skulpturo za olja sta prejela Kristina in Marko Trampusch iz Doba pri Pliberku. Za ribje izdelke pa Claudia Rogatschnig iz Ždinje vasi v občini Škocjan.

Vabila za podelitev priznanj so bila dosledno dvojezična, kakor so dvojezične podeljene listine. Peter Krištof, koordinator za mednarodno sodelovanje pri Kmetijski zbornici Koroške je povezoval prireditev v slovenščini, v nemščini svetovalka Roswitha Plösch.

Na sejmišču v Celovcu našteli 22.000 ljudi

Optimizem, s katerim so se predstavniki sejemske družbe Celovec pred tednom dni zazrli v leto 2018, je potrdil kmetijski sejem Alpe Jadran minuli konec tedna. Obiskalo ga je 22.000 ljudi. Od teh 15 odstotkov iz inozemstva, največ iz Slovenije. Podvojilo se je število obiskovalcev iz Štajerske.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji