Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

3. november 2017 ob 15:26 Avstrija

Poslabšanja ne pričakuje

Valentin Inzko
Valentin Inzko. Foto: Sindre Langmoen (CC)

Za slovensko narodno skupnost zelo verjetna nova turkizno-svobodnjaška zvezna vlada ne bo prinesla poslabšanja, meni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko. Vsekakor da bo potrebno, da bodo organizacije posredovale Dunaju skupno stališče in skupne zahteve.

Do božiča naj bi Avstrija dobila novo vlado, je optimistično napovedal zmagovalec državnozborskih volitev, predsednik ljudske stranke Sebastian Kurz. Še so pogajanja z zelo verjetnim koalicijskim partnerjem FPÖ na začetku, vse pa kaže, da bo naslednja vlada turkizno-modra. In ta nova barvna kombinacija bo odgovorna in pristojna tudi za vprašanja narodnih skupnosti v državi, se pravi, tudi za vprašanja koroških Slovencev.

Predsednik NSKS Valentin Inzko je že takoj po volitvah dejal, da bistvenih sprememb v avstrijski manjšinski politiki ne pričakuje. Tudi bivša rdeče-črna vlada po njegovem v narodnostnih vprašanjih ni storila bistvenih korakov. Zato da je treba novi turkizno-modri vladi dati priložnost, da to tematiko obravnava bolj dosledno, pravi Inzko.

Inzko: „Za manjšino slabše gotovo ne bo“

Zadnje objave Slovencev v Avstriji