Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

11. julij 2017 ob 11:00 Avstrija

Predsednik, minister odgovorila Seherju

Herbert Seher
Herbert Seher. Foto: ORF

Slovenski inštitut na Dunaju je pred nedavnim pisno izrazil svoj protest proti „načrtovani ukinitvi slovenistike na dunajski univerzi“ in resolucijo poslal zveznemu predsedniku Alexanderju Van der Bellnu ter ministru za znanost Haraldu Mahrerju (ÖVP). Predsednik Slovenskega inštituta Herbert Seher je zdaj prejel odgovora.

„Poseben pomen“ z ozirom narodne skupnosti

V odgovoru iz urada predsednika, Van der Bellen po navedbah Seherja sicer ugotovalja, da avstrijska slavistika upravičeno uživa najboljši ugled, kar da je posebnega pomena tudi z ozirom na avtohtone manjšine v sedanjosti. Take dragocene vloge manjšin se predsednik Van der Bellen zaveda, zaradi česar da si je vedno prizadeval za pravice avstrijskih Slovenk in Slovencev.

Glede slovenistike na dunajski univerzi da je sicer pristojnost zveznega predsednika omejena, vendar pa bo Alexander Van der Bellen to tematiko omenjal v okviru svojih tekočih kontaktov z zastopniki javnega življenja, so po navedbah Slovenskega instituta zapisali v uradu zveznega predsednika.

Ministrstvo za „boljše sodelovanje in mreženje“

Minister Harald Mahrer pa da zagotovlja, da pri projektu „Prihodnost visokega šolstva“ nikakor ne gre za to, da se predmeti odstranijo iz zemljevida avstrijskega visokega šolstva, temveč gre za atraktivno oblikovanje študijske ponudbe, pri čemer da univerze na Dunaju, v Gradcu in v Celovcu soglašajo v tem primeru z ministrstvom, ki da zagovarja boljše sodelovanje in mreženje v prihodnosti.

- Glej vest z dne 14.01.2016
- Slovenščina na inštitutu za slavistiko univerze na Dunaju
- Inštitut za slavistiko univerze na Dunaju


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji