Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

2. oktober 2018 ob 13:14 Avstrija

„Priznanje kulturnemu prostoru“

Slovenski minister Dejan Prešiček,slovenska veleposlanica v Avstriji Ksenija Škrilec in koroški deželni glavar Peter Kaiser na podelitvi nagrade Lipušu. Foto: ORF

Slovenski minister za kulturo Dejan Prešiček je ob podelitvi avstrijske državne nagrade čestital pisatelju Florjanu Lipušu. Med drugim je ocenil, da je podelitev nagrade „priznanje skupnemu kulturnemu prostoru in utrjuje pozitivne korake v odnosu Republike Avstrije do slovenske manjšine.“

Z ministrom Blümlom spregovorila o skupnih ciljih

Sicer pa se je slovenski minister na ločenem bilateralnem pogovoru srečal s prosvetnim ministrom Gernotom Blümlom (ÖVP) s katerim sta med drugim spregovorila o tradicionalno dobrem in razvejanem sodelovanju med državama na številnih kulturnih področjih. Izmenjala sta dobre prakse glede črpanja evropskih sredstev v okviru programa Ustvarjalna Evropa in spregovorila o možnosti za skupno prizadevanje na ravni EU glede vprašanj, ki so v skupnem interesu, predvsem v luči novega programa za kulturo Ustvarjalna Evropa v prihodnjem petletnem obdobju.

Prešiček si je ogledal tudi Korotan

Slovenski minister pa si je v okviru obiska ogledal tudi slovenski hotel in študentski dom Korotan ter se udeležil sprejema, ki ga je v čast Lipušu gostila slovenska veleposlanica v Avstriji Ksenija Škrilec.

Jezik dobil širšo pozornost

Po oceni založnika in poznavalca Lipušovih del Lojzeta Wieserja nagrada pritrjuje temu, da ni pomembno, koliko ljudi govori jezik, temveč kako znajo s tem jezikom ravnati. Po njegovem mnenju je nagrada izraz, da je trenje med preteklostjo in prihodnostjo vendarle ubralo drugo, pozitivno smer. Jezik, ki je v tej deželi že desetletja bil in je še vedno zanikan, je dobil s tem večjo in širšo pozornost.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji