Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

10. april 2018 ob 15:52 Avstrija

Prvi slovenski vrtec na Dunaju

Slovenski vrtec na Dunaju
Foto: Slovenskivrtec.org

Jeseni bo na Dunaju prvič v zgodovini odprl svoja vrata zasebni dvojezični vrtec, ki bo ponujal slovensko vzgojo. V prvem letu bo na voljo deset mest. Prvega informativnega srečanja v ponedeljek se je udeležilo nad 20 slovenskih družin.

Slovenske otroke bodo vključili v obstoječe skupine

V neposredni bližini dunajskega mestnega parka v 3. okraju je v ponedeljek potekal informativni dan prvega slovenskega dvojezičnega vrtca na Dunaju, ki bo svoja vrata odprl jeseni. Dogodka se je udeležilo 20 slovenskih družin, pridružila pa se jim je tudi slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec.

Veleposlanica je v nagovoru izrazila priznanje pobudnikom in podporo veleposlaništva prvemu projektu, ki slovenskim družinam na Dunaju omogoča vzgojo otrok v maternem jeziku. Vrtec bo sprva deloval v okviru zasebnega vrtca Schmetterling. Kot so sporočili iz vrtca, bodo slovenski otroci vključeni v že obstoječe nemško-angleške skupine. Dodatno bo za njih vsak dan skrbela tudi slovenska vzgojiteljica, ki bo poleg obstoječega rednega programa vrtca pripravljala tudi ustvarjalne in poučne delavnice v slovenskem jeziku.

Starši bodo prispevali 70 evrov na mesec

Tričetrtinski delež finančnega prispevka staršev bo pokrilo neprofitno društvo Iniciativa za slovenski vrtec, ki denar zbira z donacijami, del stroškov pa bo pokrilo mesto Dunaj. Starši bodo tako vsak mesec plačali 70 evrov za posamičnega otroka, kar je primerljivo s prispevkom v dunajskih javnih vrtcih.

Gonilni sili slovenskega bilingvalnega vrtca Maja Monrue in Natalija Svetina sta na informativnem srečanju med drugimi lahko pozdravili tudi slovensko veleposlanico na Dunaju Ksenijo Škrilec. Odprtje vrtca tudi v slovenskem jeziku je izreden dogodek, pravi Natalija Svetina.

Letos je za otroke razpisanih skupno deset mest v skupini do treh let in v skupini od treh do šest let. Prijave potekajo do zapolnitve mest oziroma najkasneje do 27. aprila.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji