Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

3. november 2015 ob 12:56 Avstrija

Raba slovenščine v novih medijih

WhatsApp
Mobilna aplikacija WhatsApp. Foto: Jan Persiel / Flickr (CC)

Hkrati dogodek pojasnjuje v luči posveta, ki je potekal pred dobrim letom v Katoliškem domu prosvete v Tinjah v sodelovanju s Krščansko kulturno zvezo, Iniciativo Slovenščina v družini ter ob podpori Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu. V spored so vključili izkušnje s slovenščino med Slovenci v Porabju in v Kanalski dolini.

V Naborjetu v Kanalski dolini bo strokovni posvet „o učenju, ohranjanju in razvoju slovenskega jezika v raznih oblikah družinskega in družbenega okolja“. Za vodilno misel je Iniciativa Slovenščina v družini izbrala naslov „Slovenščina in WhatsApp - od zibelke do družbenih omrežij“.

Nove možnosti komunikacije in rabe jezika

Novi mediji ponujajo nove možnosti komunikacije in nove oblike učenja in rabe jezika v vsakdanjem okolju, je zapisala Iniciativa Slovenščina v družini o posvetu „Slovenščina in WhatsApp- od zibelke do družbenih omrežij“.

„Zavestno poseči po novih možnostih“

Martin Kuchling, namestnik tajnice Krščanske kulturne zveze (KKZ) poudarja, da bodo izvedenci iz stroke predstavili različne pristope k učenju, posredovanju in pospeševanju slovenščine. V Beneški dvorani v Naborjetu bo Iniciativa Slovenščina v družini izvedla prireditev skupaj s KKZ in Slovenskim kulturnim središčem Planika.

Vloga jezika v vsakdanjem okolju

Martin Kuchling pa v tem sklopu spominja na vlogo jezika v vsakdanjem okolju, ki ga v veliki meri določajo novi mediji.

Mineva pet let, ko je častni predsednik Krščanske kulturne zveze (KKZ) Janko Zerzer leta 2010 dal pobudo za ustanovitev Iniciative Slovenščina v družini. Za petek, 6. novembra 2015, ta jezikovno-izobraževalna pobuda pripravlja v Beneški dvorani v Naborjetu v Kanalski dolini strokovni posvet.


Več na volksgruppen.orf.at/slovenci

Zadnje objave Slovencev v Avstriji