Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

3. oktober 2017 ob 15:35 Avstrija

„Skupno spominjanje je živeta sprava“

Obletnica plebiscita
Foto: Orf

Ob obletnici koroškega plebiscita vabi Avstrijsko-slovenska koordinacija za čezmejni dialog v petek na proslavo v Velikovec. Osrednje geslo spominske slovesnosti se bo glasilo „1920–2017: skupno spominjanje je živeta sprava".

Četrtič skupna proslava

Bliža se obletnica plebiscita, s tem pa tudi obilica spominskih prireditev. Že četrto leto zapored se bo v niz proslav ob 10. oktobru vključila tudi Avstrijsko-slovenska civilnodružbena koordinacija za čezmejni dialog, ki jo predstavljajo koroški Heimatdienst (KHD), Zveza slovenskih organizacij (ZSO) ter Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru. Pod geslom “Skupno spominjanje je živeta sprava“ se bodo v petek na mestnem pokopališču v Velikovcu spomnili žrtev obrambnih bojev na obeh straneh - tako padlih brambovcev kot tudi umrlih slovenskih Maistrovih borcev.

„Vsi so imeli svoj subjektivni prav“

Humanistično sporočilo prireditve bo tudi tokrat, da je konflikte treba reševati na miren način, je poudaril predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm.

Spominska slovesnost ob obletnici koroškega plebiscita z glasbo, polaganjem vencev in blagoslovom na mestnem pokopališču v Velikovcu, kjer so skupaj pokopani nekdanji vojaški nasprotniki, slovenski Maistrovi borci in avstrijski brambovci, bo na sporedu v petek ob 11. uri.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji