Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

9. marec 2017 ob 11:49 Avstrija

Sosvet podprl skupni predlog organizacij

Florjan Lipuš
Sosvet je protestiral proti odločitvi komisije, ki da Florjanu Lipušu ni podelila velike avstrijske nagrade za literaturo z utemeljitvijo, da avtor piše v slovenščini. Foto: Slolit.at

Sosvet za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja je na svoji torkovi seji v Celovcu podprl skupni predlog treh krovnih organizacij v zvezi z imenovanjem slovenske skupnosti v deželni ustavi. Sosvet je sprejel tudi priporočilo za izplačilo finančne podpore iz Urada zveznega kanclerja.

Prav tako je svetovalni organ sklenil, da se v sklopu novelizacije zakona o pospeševanju tiska zagotovi tudi bazična podpora tiskanih medijev avstrijskih narodnih skupnosti.

Protest proti odločitvi komisije

Kot piše v sporočilu za javnost, je sosvet protestiral proti odločitvi komisije, ki da Florjanu Lipušu ni podelila velike avstrijske nagrade za literaturo z utemeljitvijo, da avtor piše v slovenščini. Ta odločitev komisije da je popolnoma v nasprotju z zvezno ustavo in z vsemi pravnimi normami, ki ščitijo manjšinske jezike in je v nasprotju z evropskim duhom, je ugotovil sosvet.

Sosvet je na seji prav tako sprejel tudi priporočilo za izplačilo finančne podpore iz Urada zveznega kanclerja, ki za leto 2017 znaša 1.161.700 evrov.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji