Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

23. julij 2018 ob 13:45 Avstrija

Umetnost krepi dobro sosedstvo

Foto: ORF/orf

Že šest let predstavlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu na svojem sedežu akademske umetnike in umetnice iz Slovenije. Z razstavami odpira okno k sosedu in krepi sosedske odnose. Kustosinja je Olga Butinar Čeh.

Dragica Urtelj začrtala koncept

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu postaja vse bolj pomemben „vmesni člen“ med slovenskimi likovnimi ustvarjalci in avstrijsko Koroško. Razstave slovenskih umetnikov v nizu „Okno k sosedu“ v Celovcu prispevajo k obogatítvi kulturne ponudbe na Koroškem, obenem pa tudi krepijo dobrososedske odnose.

Koncept niza razstav „Okno umetnosti k sosedu“ je pred šestimi leti začrtala tedanja generalna konzulka Dragica Urtelj v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih umetnikov.

Medtem se je predstavilo 30 umetnikov

Prvo razstavo v galeriji generalnega konzulata so odprli 4. decembra 2012, medtem se je avstrijski publiki predstavilo že nad 30 slovenskih umetnikov in umetnic. Ob letošnjem sprejemu na dan državnosti so v generalnem konzulatu odprli že 16. razstavo v tem nizu - tokrat z deli akademske kiparke Eve Peterson Lenassi in akademskega slikarja Darka Slavca.

„Razstavljajo vrhunski umetniki“

Dober odziv ljubiteljev umetnosti je dokaz, da je prireditveni niz dobro zastavljen, se razvija in nadgrajuje. K temu je v veliki meri prispevala tudi Olga Butinar Čeh, ki kot kustodinja in predstavnica Zveze društev slovenskih umetnikov sodeluje pri uresničevanju serije umetniških razstav „Okno k sosedu“ projekta od vsega.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji