Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

12. december 2017 ob 10:20 Avstrija

Upanje na olajšave pri prošnjah

Janko Malle
Janko Malle. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenska društva in organizacije do 12. januarja lahko zaprosijo za subvencije pri uradu zveznega kanclerja. Vodja SPZ Janko Malle upa, da bo nova vodja manjšinske sekcije Susanne Pfanner uresničila napoved o olajšavah pri obračunavanju in izplačevanju subvencij, ter oddajanju prošenj za nove projekte.

Slovenska društva in organizacije v Avstriji so v teh dneh prejela sporočilo iz urada zveznega kanclerja, da do najkasneje 12. januarja prihodnjega leta lahko zaprosijo za finančno podporo za delovanje v letu 2018. V preteklih letih je postopek povzročal mnogim društvenikom precej glavobola in neprespanih noči. Ne le, ker urad zveznega kanclerja pri vlaganju prošenj zahteva točen opis projektov – od ciljev, ki jih želijo doseči, pa do stroškov, vključno s svinčniki in radirkami, ki jih bodo potrebovali –, velik izziv je vedno bil tudi obračun za že izvedene projekte, predstave in dejavnosti.

Novo vodstvo oddelka

V društvih pogosto do zadnjega niso vedeli, ali bodo uradniki na Dunaju priznali že plačane račune, ali pa bodo ostali brez denarja. „Neznosno je, da se morajo kulturni aktivisti, ki brezplačno in z velikim veseljem skrbijo za dober ugled kulturnega dela koroških Slovencev, vedno bolj ukvarjati z neproduktivnimi birokratskimi ukrepi. Praksa izplačevanja subvencij je nesprejemljiva - načrtovanje kulturnega dela tako ni mogoče“, je kritiziral vodja Slovenske prosvetne zveze (SPZ) Janko Malle, ko je junija lani zahteval sklic izredne seje sosveta z obravnavo izplačevanja in obračunavanja subvencij urada zveznega kanclerja koroškim Slovencem.

Birokratski mlini meljejo sicer počasi, po zamenjavi vodstva oddelka, ki ureja manjšinske zadeve na uradu zveznega kanclerja na Dunaju, je Malle tokrat bolj optimističen, da se bodo zadeve spremenile in bodo društveniki in društvenice do oddaje prošenj imeli bolj miren božič, kot v preteklih letih.

Malle: „Razpis objavljen mesec dni prej kot prejšnja leta“


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji