Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

14. marec 2018 ob 13:59 Avstrija

Uspehi GŠ na deželnem tekmovanju

Klavir
Foto: ORF

Učenci in učenke Slovenske glasbene šole dežele Koroške so na deželnem tekmovanju "prima la musica“ v Osojah dosegli izvrstne uspehe. Ravnatelj Roman Verdel od nove deželne vlade pričakuje, da bo povišala število učnih enot in razpisala dodatna mesta za dvojezične glasbene učitelje.

Odlični nastopi na deželnem tekmovanju

Ambasadorji Slovenske glasbene šole pa so blesteli tudi na letošnjem deželnem tekmovanju „prima la musica“, ki je potekalo od 5. do 8. marca v Osojah. V skupinah „kitara“ in „klavir“ so si zagotovili pet prvih mest in trikrat drugo mesto. Samo Schön na klavirju bo ob tem s svojim prvim mestom zastopal Slovensko glasbeno šolo dežele Koroške na zveznem tekmovanju.

„Od vlade si pričakujemo premike“

Ravnatelj Slovenske glasbene šole Roman Verdel je upravičeno ponosen na svoje dijakinje in dijake. Obžaluje pa, da se po integraciji slovenske glasbene šole v deželni Musikschulwerk zaradi omejenega števila učnih enot ni več mogoče učiti vseh instrumentov.

Uvrstitve v Osojah

  • Samo Schön, klavir: 1. nagrada z udeležbo na avstrijskem zveznem tekmovanju (učiteljica: Ana Elizabeta Filipič)
  • Victoria Krištof, kitara: 1. nagrada (učitelj: Janez Gregorič)
  • Zala Moschitz, kitara: 1. nagrada (učitelj: Janez Gregorič)
  • Lana Škudnik, kitara: 1. nagrada (učitelj: Janez Gregorič)
  • Helena Zwitter, kitara: 1. nagrada (učiteljica: Janja Hinteregger)
  • Rebeka Kert, klavir: 2. nagrada (učiteljica: Ana Elizabeta Filipič)
  • Nicola Oswalder, kitara: 2. nagrada (učiteljica: Janja Hinteregger)
  • Leonie Strauss, kitara: 2. nagrada (učiteljica: Janja Hinteregger)

Ob 40-letnici koncert absolventov

GŠ praznuje letos 40-letnico delovanja. Kako kakovostna je glasbena izobrazba v ustanovi, je prišlo do izraza v petek na jubilejnem koncertu v mestni hiši Borovljah, kjer so občinstvo navdušili absolventi in absolventke Slovenske glasbene šole. Med nastopajočimi je bila tudi Nina Popotnig, ki je trenutno zaposlena pri simfoničnem orkestru Wuppertal kot vodja drugih violin.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji