Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

21. marec 2018 ob 12:29 Avstrija

ZKP bo dobila denar iz matice

Zveza koroških partizanov (ZKP) in Zveza vojnih invalidov iz Trsta bosta še naprej lahko prejemali sredstva iz Slovenije.
Foto: ORF

Državni zbor Republike Slovenije je sprejel predlog zakona o nevladnih organizacijah, z njim pa tudi dopolnilo o sofinanciranju dveh zamejskih organizacij.

Prvotni osnutek izključeval zamejske organizacije

V osnutku predloga, ki je obveljal lani, je namreč kazalo, da bodo državne pomoči lahko deležne samo organizacije s sedežem v Sloveniji. Zato je na začetku letošnjega leta sledilo srečanje v Ljubljani med ZVI, ZKP in Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB), na katerem so predstavniki slovenske veteranske organizacije Tržačanom in Korošcem sporočili, da imajo zanesljivo zagotovilo o spremembi predloga.

Spremenjeni predlog podprli brez protiglasu

Na zadnji seji državnega zbora so v ponedeljek sprejeli z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog zakona o nevladnih organizacijah, z njim pa tudi dopolnilo o sofinanciranju teh dveh zamejskih organizacij. Razplet je predsednik ZVI Milan Pahor za Primorski dnevnik pospremil s komentarjem, da je enostavno zadovoljen, ker bo na ta način zamejska organizacija lahko še naprej prejemala pomoč, kot jo je doslej. Dejavnost ZVI so doslej z nekaj tisoč evri financirali ministrstvi za obrambo ter delo, družino in socialne zadeve.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Avstriji