Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

29. november 2017 ob 13:17 Hrvaška

20 let delovanja Kulturnega Društva Slovencev Dr.France Prešeren, Šibenik

ŽPZ Prešernovke, Nadja Malovrh
ŽPZ Prešernovke, Nadja Malovrh Foto: Kulturno Društvo Slovencev Dr.France Prešeren, Šibenik
Predstavnica slovenske manjšine v Šibensko-kninski Županiji, Bareša Mojca.

Predstavnica slovenske manjšine v Šibensko-kninski Županiji, Bareša Mojca. Foto: Kulturno Društvo Slovencev Dr.France Prešeren, Šibenik

Predsednica kult. društva Dr. France Prešeren, Šibenik,Karmen Donđivič in Predsednik  slovenskega kulturnega Društva „Triglav“ Split Mag. Cveto Šišmelj

Predsednica kult. društva Dr. France Prešeren, Šibenik,Karmen Donđivič in Predsednik slovenskega kulturnega Društva „Triglav“ Split Mag. Cveto Šišmelj. Foto: Kulturno Društvo Slovencev Dr.France Prešeren, Šibenik

Pisalo se je leto 1997. ko se je v Šibeniku, starem Krešimirovem mestu, v srcu s soncem obsijane Dalmacije, ob šumenju valov, šelestenju dišečih borovcev, srečala skupina slovenskih zaljubljencev v pesem, poezijo, ročna dela in običaje. Od tedaj vneto delujejo v sklopu Kulturnega društva Slovencev Dr. France Prešeren, Šibenik . Negujejo slovenske narodne običaje, slovensko ljudsko in umetniško pesem, zelo radi pa zapojejo tudi dalmatinske pesmi. Danes v društvu deluje več krožkov: Pridne roke, ŽPZ Prešernovke in planinski krožek Ljubitelji narave.

»Društvo je preraslo knjižnico.«

24.novembra 2017 so proslavili 20. obletnico delovanja. Slavnostno prireditev, ki se je odvila v Mestni knjižnjici Juraj Šižgorić, Šibenik, je najlepše opisal eden od obiskovalcev, ki je rekel, da je društvo preraslo šibeniško knjižnico, saj je bila dvorana tokrat res skoraj premajhna za vse prisotne.

Proslave so se udeležili tudi visoki gostje : veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem dr. Smiljana Knez, sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak,

namestnik župana mesta Šibenik Paško Rakić, predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc in predsednik Slovenskega kulturnega Društva „Triglav“ Split mag. Cveto Šušmelj.

Za uvod v prireditev so »Prešernovke« zapele Prešernovo pesem Luna sije, Simona Grgas Tucilo pa je recitirala njegovo pesem V sili spomina in s tem počastila največjega slovenskega pesnika, čigar ime nosita društvo in pevski zbor. Prireditev je povezovala dolgoletna prijateljica društva Nadja Malovrh z Vrhnike. Po uvodnem nagovoru predsednice društva Karmen Donđivić, ki se je s priznanjem zahvalila prvi predsednici Gabrijeli Mikulandri za njeno požrtvovalno delo, so društvu čestitali visoki gosti, vsi z iskrenimi željami, da bi društvo delovalo še naprej, saj prispeva k povezanosti dveh narodov, ne samo na področju kulture temveč tudi na področju turizma in gospodarstva.

Program je bil prežet s pesmijo in poezijo.

»Prešernovke« so zapele pet pesmi, dve slovenski in tri hrvaške.

Članica društva, pesnica in predstavnica slovenske manjšine za Šibensko Kninsko županijo Mojca Bareša je recitirala svojo avtorsko poezijo.

NISEM VEDELA

Nisem videla
kako je bistra reka, ko se spušča v dolino
in ne kako lepa je zelena trava med gozdovi
da gora daje ti pogled na celo pokrajino
in da skor na vsakem hribu cerkveni so zvonovi.

Nisem slišala
kako potoček po oski strugi lepo šumi
kako drsi čoln prek jezera , ko veslaš do otoka
kako listje na gozdni poti pod nogami šelesti
kako se čuje jek v gorah od samo enega poka.

Nisem občutila
kako na vrh me vabi visoka planina
kako me mami vonj gob ko grem po gozdni cesti
kako me kliče na njivo po regrad preorana dolina
kako se ponujajo na travniku cvetlice za venček plesti

Nisem videla
dokler sem bila doma
nisem občutila dokler nisem odšla

Nisem vedela
kako rada imam svojo domovino
dokler se nisem preselila v tujino.

Mojca Bareša

Mlada članica društva, Kristina Polić, učenka sedmega razreda OŠ „Petar Krešimir četrti“ iz Šibenika, se je predstavila z recitacijo pesmi Toneta Pavčka Preproste besede. Karmen Donđivič pa je v spomin na aktivno šibeniško amatersko slikarko, igralko in pesnico Nevo Šikić Baranović, prebrala dve njene pesmi. Gospa Neva bila velika prijateljica Društva in je eno svojih pesmi posvetila Slovenkam v Šibeniku.

Nadja Malovrh je v imenu PD IC – MePZ Ivana Cankarja Vrhnika zbranim prenesla pozdrave zbora in zborovodje Lovra Groma ter društvu izročila priznanje za 20-let delovanja.

Večer je s pesmijo popestril tudi Mešani pevski zbor Slovenskega kulturnega Društva „Triglav“ Split, pod vodstvom profesorice Tatjane Kuraica. Ob koncu so se jim pridružile pevke domačega zbora in skupaj so večer sklenili z Venčkom slovenskih narodnih pesmi.

V čast pomembnemu jubileju društva so že pred osrednjo prireditvijo pripravili razstavo del članic krožka Pridne roke, pod vodstvom Jadranke Grbelje in sicer ročna dela na temo Slovenija, Šibenik in razno.

Po končani prireditvi se je praznovanje nadaljevalo v prostorih društva, kjer so domače jedi in sladice, ki so jih pripravile članice krožka Pridne roke, napolnile trebuščke, prijetno druženje in pesmi pa so napolnile srce in dušo .

Mojca Bareša, SKD Dr. France Prešern, Šibenik

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem