Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

28. november 2016 ob 09:10 Hrvaška

Advent, čas za tkanje vezi

Advent, čas za tkanje vezi - Pulj 2016

Danica Avbelj, predsednica SKD Istra. Foto: Davor Lonzarič

Advent, čas za tkanje vezi - Pulj 2016

Boris Miletič, župan Pulja. Foto: Davor Lonzarič

Na pobudo Slovenskega kulturnega društva Istra letos prvič v Pulju adventni čas obeležujejo izven cerkva. Fontano sredi mesta tako od krasi adventi venec, ki so ga v sodelovanju z rokodelci in obrtniki izdelali članice in člani društva. Vsako nedeljo bodo na njem prižgali eno svečo, z božičnimi napevi pa se bodo predstavile narodne skupnosti, ki živijo v Pulju. Včeraj, na prvo adventno nedeljo je zapel pevski zbor Slovenskega kulturnega društva.

Adventni čas, ki je za kristjane predvsem obdobje priprave na Jezusovo rojstvo, v Slovenskem kulturnem društvu razumejo tudi kot čas zbliževanja vseh, ki živijo v Pulju – matičnega prebivalstva in narodnih skupnosti. Zato pobuda za postavitev adventnega venca v središču mesta, z željo, da bi se tu začela tkati zgodba o medsebojnem povezovanju in sožitju.

Danica Avbelj, predsednica SKD Istra: »Ne poznamo se. Matični narod in manjšine se ne poznamo toliko med seboj in to je čudovita priložnost, da se spoznamo. »

Prvo svečo na adventnem vencu, ki so ga izdelali članice in člani kreativne delavnice slovenskega društva Istra, je prižgal puljski župan Boris Miletič. Ponosen je, pravi, da Pulj res živi multikulturnost.

Boris Miletič, župan Pulja: » Tako tu živimo že več kot stoletje. In res sem zadovoljen, ko vidim, da naše različnosti v bistvu pomenijo naše veliko bogastvo. »

Na prvo adventno nedeljo je kulturni program slovenskega društva oblikoval mešani pevski zbor Encijan. Naslednje tri nedelje, do 18. decembra, se bodo ob prižiganju sveč na adventnem vencu v središču Pulja predstavile še druge narodne skupnosti.

Barbara Kampos

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem