Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

7. februar 2017 ob 15:54 Hrvaška

Kulturni praznik med Slovenci v Istri

Osrednja slovesnost letos v Lovranu
Slovenci na Hrvaškem, SKD Triglav Split
Foto: Davor Lonzarič

Kulturni praznik je eden pomembnejših praznikov za Slovence, ki živijo izven matične domovine. Slovenska kulturna društva, ki delujejo na območju Hrvaške Istre, že vrsto let pripravljajo skupno slovesnost. Letos bo na predvečer praznika v Lovranu, kjer deluje Slovensko kulturno društvo Snežnik.

Prešernov dan na simbolni ravni povezuje vse Slovence, ki živijo v Istri. Predsednik slovenskega kulturnega društva Snežnik iz Lovrana, Vasja Simonič: "Slovenci moramo nekako izkazati svojo nacionalno pripadnost. Eden teh načinov je tudi skupna proslava ob kulturnem dnevu, ko skupaj počastimo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. To je tudi prilošnost, da se srečamo člani vseh šestih slovenskih društev, ki delujejo v hrvaškem delu Istre."

Prav društvo iz Lovrana je, letos prvič, organizator skupne slovesnosti. Prej te možnosti niso imeli, saj v kraju ni bilo primernega prostora za večje kulturne prireditve. Zdaj pa so v Lovranu po več letih le odpri prenovljene prostore, v katerih je bil nekoč kino, še prej pa je tam delovalo gledališče. Na prireditvi bo slišati prešernove verze in slovensko ljudsko glasbo. Sicer pa bodo društva v prihodnjih dneh pripravila tudi kulturne dogodke v svojem kraju. V mesti knjižnici v Pulju bodo v četrtek odprli razstavo Mihe Maleša –Ilustracije Prešernovega sonetnega venca. Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga pa v osoboto, 11. februarja, vabi na literarni večer z Dušanom Šarotarjem.

Barbara Kampos

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem