Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

9. maj 2018 ob 10:09 Hrvaška

Mednarodna konferenca o gospodarskem povezovanju v Opatiji

Zapel je MePZ KPD Bazovica pod vodstvom Zorana Badjuka

Zapel je MePZ KPD Bazovica pod vodstvom Zorana Badjuka Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Niko Tenze, Vidoje Vujic in Benjamin Wakounig (z leve proti desni).

Niko Tenze, Vidoje Vujic in Benjamin Wakounig (z leve proti desni) Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

Minister Zmavc, dr. Barbara Riman in Zvonimir Stipetić

Minister Zmavc, dr. Barbara Riman in Zvonimir Stipetić Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković

V Opatiji je 4.5.2018 pod pokroviteljstvom hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović potekala mednarodna konferenca o gospodarskem povezovanju. Udeležili so se je uradni predstavniki iz Slovenije in Hrvaške, med njimi minister, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc s sodelavci, dekan reške ekonomske fakultete dr. Alen Host, v imenu hrvaške predsednice, ter predstavniki lokalnih in županijskih oblasti in podjetniki iz Italije, Avstrije, Slovenije in Hrvaške.

Ob tej priložnosti so podpisali tudi Sporazum o sodelovanju dveh slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta in Slovenske gospodarske zveze iz Celovca z županijsko podružnico Hrvaške gospodarske zbornice z Reke, tudi organizatorico dogodka. Namen sporazuma je spodbujati razvoj gospodarstva ter povezovanje in izmenjavo poslovnih informacij, znanja in izkušenj v prostoru Alpe Jadran. Sodelovanje naj bi okrepilo skupni kulturno-gospodarski prostor in tudi tam živečo slovensko narodno skupnost.

Več o regionalnem razvoju, gospodarskem povezovanju, ki ga tudi občasne politične napetosti med Slovenijo in Hrvaško ne ovirajo, mladih podjetnih rojakih pa v pogovoru Marjane Mirković z udeleženci konference.

Foto: Marjana Mirković

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem