Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

16. marec 2017 ob 13:05 Hrvaška

Minister Gorazd Žmavc slavnostno odprl prostore Inštituta za narodnostna vprašanja na Reki

Odprtje prostorov INV na Reki
Foto Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
INV Reka

Foto Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

INV Reka

Foto Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

INV Reka

Foto Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc je skupaj z županom Primorsko-goranske županije, Zlatkom Komadino, županom Mesta Reka, Vojkom Obersnelom in veleposlanico Republike Slovenije na Hrvaškem, nje. eksc. Smiljano Knez na Reki slavnostno odprl prvo podružnico kakšnega slovenskega raziskovalnega inštituta v tujini.

Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane, je eden od prvih znanstveno-raziskovalnih institucij, ki je prepoznal pomembnost raziskovanja problematike slovenstva in Slovencev v Republiki Hrvaški.

»Enota na Reki je krona naših dolgoletnih želja. Bilo je več predlogov, kje in kako odpreti prvo enoto, prevladala pa je ravno ta ideja zaradi velikega sodelovanja s Slovenskim domom Bazovica na Reki in zaradi podpore Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter ministra Žmavca tej ideji. Reka je že sama po sebi večkulturno in večetnično mesto, s katerim se bo inštitut lahko povezoval in v njem deloval na številnih področjih, tudi z drugimi manjšinami in pripadniki večinskega prebivalstva. Reka je za nas neke vrste naravni laboratorij.« je ob odprtju enote inštituta povedala direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, prof. dr. Sonja Novak Lukanovič. Enoto bo vodila mlada raziskovalka, dr. Barbara Riman, ki je svoje znanstveno delovanje posvetila prav tej temi, na kateri je tudi doktorirala.

Vse prisotne sta nagovorila tudi, župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, ki je poudaril, da ima Primorsko-goranska županija najdaljšo mejo z Republiko Slovenijo, ki pa nas ni nikoli delila, ampak vedno povezovala. Župan Mesta Reka, Vojko Obersnel, je povedal, da je slovenska narodna skupnost pomembna za zgodovino Reke, v prid čemur govori tudi dejstvo, da KPD »Bazovica« letos praznuje 70. obletnico ter dodal, da si je prav na konceptu večkulturnosti in različnosti Reka priborila naslov evropske prestolnice kulture 2020.

Minister Gorazd Žmavc je izpostavil, da je dogodek zelo pomemben tudi za Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in za politične odnose med državama. Enota na Reki je prvi tak primer in model, kako sodelovanje z manjšinami lahko postavimo tudi na strokovnih odnosih. Prisotnost županov Zlatka Komadine in Vojka Obersnela pomeni močno regijsko sodelovanje Kvarnerja in Gorskega kotarja s Slovenijo.

B.K.

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem