Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

20. julij 2017 ob 13:26 Hrvaška

Ministra Žmavc in Židan sklenila dogovor o sodelovanju pri projektu »Vzorčna turistično - izobraževalna kmetija Gorski kotar«

false
Minister Gorazd Žmavc, Zoran Ožbolt, predsednik Kmetijsko izobraževalne skupnosti Gorski kotar, minister Dejan Židan.

V sredo, 19. julija 2017, sta minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, podpisala dogovor o skupni podpori, pristopu in zagotovitvi sredstev za realizacijo projekta vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar.

Projekt, ki bo izpeljan v Prezidu na Hrvaškem v sodelovanju s Kmetijsko-izobraževalno skupnostjo »Gorski kotar« (KIS Gorski kotar) zajema nakup in obnovo gospodarskih objektov in kmetijskih zemljišč ter vzpostavitev in ureditev turističnih kapacitet v obdobju 2017 – 2020.

Ministrstvi bosta naložbo financirali vsako v višini skoraj 250.000,00 EUR. To bo največja naložba Republike Slovenije v razvoj, delovanje in povezovanje slovenske skupnosti v Gorskem kotarju doslej. Obenem je bil ta dogovor sklenjen prav ob 10. obletnici delovanja Slovenskega kulturnega društva »Gorski kotar«, iz katerega je pozneje nastal tudi KIS Gorski kotar, ki je do sedaj skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – Zavod Ljubljana, izvedel že vrsto strokovno–izobraževalnih seminarjev in delavnic.

Cilj projekta je prenos dobrih praks iz Slovenije v ta slovensko–hrvaški obmejni prostor za izboljšanje življenjskega standarda tamkajšnjega slovenskega podeželskega prebivalstva in ekonomsko oživitev teh krajev, da bi se slednji in tam živeča slovenska skupnost uveljavili v širšem regionalnem prostoru Hrvaške in Slovenije ter vključevanje mladih v izobraževalne seminarje in delavnice, na področju kmetijstva, turizma, kulinarike in trajnostnega razvoja in predvsem pritegnitev mladih k vračanju in ustvarjanju življenja v teh krajih. Vzorčna kmetija bo delovala kot ključni razvojno-izobraževalni center na področju kmetijstva, turizma, kulinarike in promocije slovenske skupnosti, kulturne in naravne dediščine in bo ključna točka za delovanje in bodoči razvoj tamkajšnje slovenske skupnosti ter njeno povezovanje z drugimi interesnimi skupinami v Gorskem kotarju, Sloveniji in slovenskimi skupnostmi v sosednjih državah.

Vir: Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem