Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

26. oktober 2018 ob 11:15 Hrvaška

Na Reki so tudi uradno odprli lektorat slovenskega jezika

Prve študente pričakujejo v začetku novega semestra
Smiljana Knez
Smiljana Knez. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Na filozofski fakulteti na Reki so v sredo, 24. oktobra, odprli lektorat slovenskega jezika, na katerem bodo poučevali slovenščino v Primorsko-goranski regiji tudi na univerzitetni ravni. Na fakulteti so izrazili prepričanje, da bo odprtje lektorata prispevalo k akademskim izmenjavam, med drugim v okviru evropskih programov mobilnosti. Kot je ob odprtju dejala slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez, lektorat ni le učenje slovenskega jezika na višji stopnji: »Je tudi promocija slovenskega jezika in kulture v nekem tujem okolju, je dobesedno most povezovanja različnih kultur. Izkušnja z našimi lektorati v tujini, ta je 60-i, kar je lepa številka, je izjemno pozitivna prav v tem širšem smislu povezovanja. Zakaj Reka? Tudi zato, ker je tu izjemno močna, aktivna in živa slovenska manjšina in v takem okolju je lektorat slovenskega jezika povsem naraven pojav.«

Na Reki so obeležili tudi Cankarjevo leto. V prostorih slovenskega kulturnega društva Bazovica so odprli razstavo Cankar ne jezi se, na kateri so na ogled družabne igre in pisave študentov s katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, ki so jih razvili v spomin na Ivana in Izidorja Cankarja.

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem