Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

3. april 2017 ob 16:02 Hrvaška

Pesem je v Dolu pri Vogljah povezala Slovence iz treh držav

Mešani pevski zbor SKD Triglav Split
Mešani pevski zbor SKD Triglav Split. Foto: Davor Lonzarič
Moški pevski zbor Repen

Moški pevski zbor Repen. Foto: Davor Lonzarič

Združeni mešani pevski zbor Repentabor

Združeni mešani pevski zbor Repentabor. Foto: Davor Lonzarič

Danilo Ravbar, predsednik Združenega mešanega pevskega zbora Repentabor

Danilo Ravbar, predsednik Združenega mešanega pevskega zbora Repentabor. Foto: Davor Lonzarič

Cveto Šušmelj, predsednik društva in zbora Triglav

Cveto Šušmelj, predsednik društva in zbora Triglav. Foto: Davor Lonzarič

Razvojno društvo Repentabor, ki domuje v Dolu pri Vogljah, si je zastavilo posebno poslanstvo. Čezmejno združevanje in povezovanje Slovencev, ne glede na to, kje živijo. V soboto, 1. aprila so v goste povabili Mešani pevski zbor iz Splita, ki deluje v okviru tamkajšnjega Slovenskega kulturnega društva in moški pevski zbor Kraški dom iz sosednjega Repna.

Člani Razvojnega društva Repentabor so znova dokazali, da pesem združuje. V prepolni dvorani vaškega doma v Dolu so nastopili trije zbori iz treh držav – Slovenije, Italije in Hrvaške. Predsednik Združenega mešanega pevskega zbora Repentabor, Danilo Ravbar nam je povedal, da v zboru, ki so ga ustanovili pred 12-imi leti, od vsega začetka prepevajo pevci iz slovenske in italijanske strani nekoč skupnega prostora.

»Večkrat smo že gostovali tako na Hrvaškem kot v Italiji. Naš cilj je združevanje Slovencev iz različnih koncev in to poimenovanje enotnega kulturnega prostora jemljemo dokaj resno in v tej smeri se trudimo. Živimo na območju, v katerega je meja leta 1947 globoko zarezala in to našo skupnost ločila na dva dela in razdelila med dve državi. Danes sicer spet svobodno prehajamo meje, a žal je meja v glavah tista, ki ostaja najbolj trdovratna. In naše združenje se je odločilo, da to mejo v glavah razbije Prepričani smo, da nam je nekaj uspelo

Na večeru, ki so ga poimenovali Pridih Dalmacije in slovenske duše, so še posebej toplo pozdravili Mešani pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita, zdaj že prijatelje, s katerimi so se družili lani v Splitu. Predsednik društva in zbora Triglav Cveto Šušmelj:

»Veliko nas ima korenine na Primorskem. Tudi moj oče je bil iz okolice Nove Gorice. Z našim društvom in zborom smo v dvajsetih letih obhodili skoraj vso Primorsko, skoraj vsa mesta in vasi. Že devetnajst let redno prihajamo tudi na revijo Primorska poje in na tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvid pri Stični.«

Tudi letos so, v nedeljo, 2. aprila, nastopili v Štorjah na reviji Primorska poje. Čezmejno povezovanje podpira tudi občina Sežana, je povedal podžupan Rado Pirjevec.

»Zelo me vesli to povezovanje. Tako lahko malo preslepimo te meje in se počutimo, kot da jih ni…. Naj bodo samo administrativne.«

Po koncertu se je večer v Dolu zaključil tako, kot se je snidenje začelo, z druženjem ob skupnem prepevanju.

Barbara Kampos

Foto: Davor Lonzarič


Video utrinki

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem