Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

8. februar 2018 ob 12:45 Hrvaška

Prešernov dan v Umagu

Slovenska kulturna društva v hrvaški Istri skupaj počastila kulturni praznik
Foto: SVSD /Mijat Gavran
Bojan Glavina

pianist Bojan Glavina Foto: SVSD /Mijat Gavran

Literarno ustvarjanje Vanje Pegana sta predstavila Vladka Tucovič in Neven Ušumović Foto: SVSD /Mijat Gavran

Vanja Pegan in Neven Ušumović Foto: SVSD /Mijat Gavran

Danica Bojković je prejemnica nagrade Horus, kot najboljša podjetnica med Slovenci v sosednjih državah v letu 2017 Foto: SVSD /Mijat Gavran

Ohranjanje slovenske kulture je eden temeljev delovanja slovenskih društev v sosednjih državah. Zato je Prešernov dan, kot slovenski kulturni praznik imenujejo Slovenci v hrvaški Istri, najpomembnejši dogodek v letu. Predsednica društva Istra iz Pulja, Danica Avbelj: "Takrat, če drugače ne, slišimo vsaj Prešernovo poezijo, se družimo s Slovenci iz matične države. To za nas predstavlja en velik dogodek."

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so se članice in člani šestih slovenskih kulturnih društev iz hrvaške Istre srečali v kulturnem domu v Umagu. Osrednjo prireditev, na kateri so se prepletali glasba, literatura in ples, je pripravilo Slovesnko kulturno društvo Ajda. Predsednica Danica Bojković: "To je en dan, ko se mi srečujemo, so se spoznavamo z našo poezijo, literaturo, z našimi umetniki in se srečujemo med sabo."

Danica Bojković je ob tej priložnosti iz rok sekretarja na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Zvoneta Žigona, prejela nagrado za družbeno odgovornost Horus, kot najboljša podjetnica med Slovenci v sosednjih državah v lanskem letu.

Društvo Ajda je, kot je že v navadi, proslavo pripravilo v sodelovanju z umaško knjižnico. Ravnatelj Neven Ušumovič: "Vez med slovenskim kulturnim prostorom in hrvaškim, še posebej tu v Istri, kjer je zgodovinsko pogojena, je zelo močna in nič je ne more pretrgati. Kontekst sodelovanja je podoben ideji Foruma Tomizza, ki ga že 20 let organiziramo na relaciji Trst, Koper, Umag."

Rdeča nit večera je bila miniatura – deset klavirskih je predstavil pianist Bojan Glavina, haiuku pa je prebiral Vanja Pegan. Njegovo literarno delo sta predstavila slovenistka Vladka Tucovič in Neven Ušumović. Nastopila sta tudi ženski pevski zbor in folklorna skupina društva Ajda.

Barbara Kampos

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem