Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

31. januar 2018 ob 09:52 Hrvaška

Ritem sprememb Julijane Kocanović-Grubić

Profesorica likovne umetnosti Julijana Kocanović-Grubić, rojena Mariborčanka, je diplomirala na reški akademiji. Tri desetletja je poučevala dijake v Pulju na šoli za umetnostno oblikovanje in v puljski gimnaziji ter ob tem slikala in se ukvarjala tudi z oblikovanjem. Za svojo ustvarjalno pedagoško dejavnost in umetniško delo – predstavljeno na več kot desetih samostojnih in številnih skupinskih razstavah, tudi v tujini –, je prejela več priznanj in nagrad. Ena izmed njih ji je lani omogočila samostojno razstavo v mestnem muzeju v Umagu. Po razstavi z naslovom »Raziskave 1997-2017« se je odločila opustiti poučevanje na šoli in se v celoti posveti umetniškemu ustvarjanju. V lanskem prelomnem letu so nastala dela, predstavljena na razstavi “Ritem sprememb”. Dela, ki je bila prvič postavljena na ogled oktobra lani v okviru Dnevov slovenske kulture v puljski galeriji Cvajner, so te dni na razstavljena v Slovenskem domu na Reki. Razstava je potrdila tesne vezi med rojaki z Reke in iz Pulja in sodelovanje obeh slovenskih društev.

Za Istro pa je povsem običajno tudi prepletanje narodnostnih korenin in večkulturnost, ki bogati življenje. Na to je, v pogovoru za Sotočja, vnovič opozorila predsednica SKD Istra iz Pulja Danica Avbelj. In tudi zato nerešeni meddržavni odnosi med Slovenijo in Hrvaško ne morejo pokvariti dobrih odnosom med ljudmi različnih narodnosti v Pulju.

»Vsi živimo na enem prostoru in neumno, smešno bi bilo, da bi se gledali grdo«, je prepričana Danica Avbelj.

Vsebina in foto: Marjana Mirković

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem