Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

11. december 2017 ob 14:59 Hrvaška

Slovenci v Zadru obeležili Dan človekovih pravic

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic so Slovenci v Zadru pripravili razstavo Ljubezen in morje
Slovenci v Zadru obeležili Dan ljudskih pravic
Veselko Čakić, Darja Jusup in Mario Padelin. Foto: SKD Lipa Zadar
Slovenci v Zadru obeležili Dan ljudskih pravic

Andreja Malta je nastopila z recitalom svojih pesmi. Foto: SKD Lipa Zadar

Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar je ob mednarodnem dnevu človekovih pravic v preddverju Mestne knjižnice Zadar pripravilo retrospektivno razstavo 10. Mednarodne likovne kolonije Maj Turanj, z naslovom Ljubezen in morje, Ljubav i more.

Razstavljalo je trinajst umetnikov , od katerih je večina sodelovala na vseh desetih Likovnih kolonijah Maj Turanj. Umetniki Ivan Kosmos in Lenka Zaviršek iz SKD Triglav Split, Jože Arzenšek, Majda Radović, Marija Ivoš, Pia Bajlo in Zrinka Majica iz SKD Lipa Zadar, Stanka Novković in Adica Dobrić Jelača iz Slovenskega dom aZagreb, Neda Pibernik in Vesna Jelinčić iz SKD Istra Pula, Vesna Papac iz Slovenskega doma Karlovac in Marjan Miklavec iz Sežane, so razstavili šestindvajset slik.

Kreativna različnost razstavljenih del dokazuje , da meje doživljena lepote v ekspresiji in navdihu, ne obstajajo. Ker slikanje je ljubezen, je povedala je Marija Ivoš, likovna pedagoginja ter članica likovne sekcije SKD Lipa in dodala: »Njihova likovnost se prvenstveno nanaša na uvid v lastne psihološke globine in uresničitev ideje, ki se začne nekje v očesu slikarja, v prekrasni kreativni navdahnjenosti, v eksploziji barv in oblik. Prav to lepoto daje slikarjem likovna kolonija SKD Lipe Zadar. Teme so vedno sonce, kamen in morje. In ko slikarji ta kamen, to sonce in morje prelijejo na svoja slikarska platna, nastanejo poetične zgodbe, izpisane z barvo. Na tej razstavi je skupaj 26 likovnih del, v različnih tehnikah, akvarel, akril ali olje in kombinirane tehnike zlatopisa, kjer se skozi kompozicijo in materializacijo občutkov ustvari edinstven opus stilske, metaforične strukture.«

Odprtja razstave so se poleg članov SKD Lipa Zadar, udeležili številni gostje. Med njimi predstavnica Zadarske županije Ivka Ćorić, načelnica za kulturo občine Zadar Branka Radman in načelnica oddelka za mednarodne odnose občine Zadar Anita Martinović Gržan. Podpredsednik Sveta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije Veselko Čakić, je v funkciji tajnika Koordinacije za človekove pravice Zadarske županije spregovoril o pomenu obeleževanja Mednarodnega dneva človekovih pravic. Prireditve se je udeležili tudi Adem Shala, predstavnik albanske manjšine z delegacijo za kulturo iz Kosova.

V projektu kultura ne pozna meja, je v kulturnem programu nastopil znani zadarski kantavtor Mario Padelin, z izvrstno izvedbo del znanih slovenskih kantavtorjev. Andreja Malta je nastopila z recitalom svojih pesmi, članice pevskega zbora Slovenskega kulturnega društva Dr. France Prešern iz Šibenika, pa so pod taktirko zborovodje Danke Jajac izvedle venček slovenskih in dalmatinskih pesmi.

Darja Jusup, predsednica SKD Lipa Zadar

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem