Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

4. julij 2016 ob 08:57 Hrvaška

Slovenski kulturni prostor sega preko slovenskih državnih meja

Splitski otroci zapeli Himno v Parlamentu
Splitski otroci zapeli Himno v Parlamentu
Izredno prisrčno je bilo srečanje s predsednikom Borutom Pahorjem, ki smo mu izročili mapo z risbami in posvetilom, izdelano pri pouku slovenščine, ter darilo v imenu Mesta Split. Foto: Barbara Zejavac
Splitski otroci zapeli Himno v Parlamentu

V parlamentu nas je sprejel predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, z njim smo na kratko poklepetali in mu prav tako izročili darilo. Foto: Barbara Zejavac

Splitski otroci zapeli Himno v Parlamentu

Uspešen nastop v družbi z mladimi rojaki iz sosednjih držav. Foto: Barbara Zejavac

Na povabilo predsednika Državnega zbora RS in Veleposlaništva RS v Zagrebu so najmlajši člani Slovenskega društva Triglav Split, učenci pouka slovenščine, splitski Kekci, sodelovali na proslavi 25. obletnice samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Na slavnostni seji v Državnem zboru so predstavljali slovensko manjšino na Hrvaškem. Skupaj z mladimi iz sosednjih Italije, Avstrije in Madžarske so odpeli državno Himno, Marin Bilić in Lori Slišković pa sta brezhibno in hudomušno vsem povedala Godarijevo: „Če dedek ne zna pripovedovati pravljic“, ter požela ogromen aplavz.

Ker je šlo letos za pomembno obletnico, so se v Državnem zboru k sodelovanju odločili povabiti tudi mlade Slovenke in Slovence, ki živijo onstran meja matične domovine in s tem pokazati, da je Slovenija tudi njihova domovina in da slovenski kulturni prostor sega preko slovenskih državnih meja.

Z velikim spoštovanjem in veseljem smo sprejeli povabilo. Obogatiti rojstni dan naše Slovenije je bila za naše društvo in naše otroke zares velika čast, odlična motivacija, obenem pa tudi nagrada za pridno delo v delavnicah, sodelovanje na prireditvah in seveda učenje slovenščine.

Ob tej priložnosti so se otroci srečali s Slovenijo na zelo poseben, bogat in imeniten način. Zagotovo tega ne bodo nikoli pozabili.

Vera Hrga (Slovensko kulturno društvo Triglav, Split)


Foto: Barbara Zejavac

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem