Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

28. marec 2017 ob 14:17 Hrvaška

Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga je v Split prineslo ljudsko pesem in ples

V soboto, 25. marca je bil v Splitu znova pravi slovenski večer. Prežet z ljudsko pesmijo in plesom. Na obisk k rojakom, članomo Slovenskega kulturnega društva Triglav so prišli članice in člani Slovenskega kulturnega društva Ajda iz Umaga.
Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga je v Split prineslo ljudsko pesem in ples

Na sprehodu po Splitu. Foto: Barbara Kampos in Blaž Svetina

Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga je v Split prineslo ljudsko pesem in ples

Predsednik SKD Triglav Split Cveto Šušmelj in Vera Hrga. Foto: Barbara Kampos in Blaž Svetina

Slovensko kulturno društvo Ajda iz Umaga je v Split prineslo ljudsko pesem in ples

V Zadru smo se srečali s članicami SKD Lipa. Foto: Barbara Kampos in Blaž Svetina

5.6.2017: O druženju med Slovenci iz Splita in Umaga smo pripravili tudi oddajo Na obisku (posnetek zgoraj).

Zdaj pomlad je tu, so Slovenci, ki živijo v Splitu, naslovili večer v Mestnem lutkovnem gledališču. In bil je res pomladno topel večer, v katerem je za uvod zapel mešani pevski zbor Triglav, nato pa so se občinstvu predstavile pevke vokalne skupine Ajda in plesalci folklorne skupine iz Umaga. Ireno Novak, ki v Splitu živi že 30 let je dogodek vrnil v domači kraj.

»Prav lepo je bilo, domače pesmi, domači plesi,… Prihajam s Štajerske in slovenske pesmi in slovenske besede me vračajo v domači kraj. To je bil res en lep večer.«

Zadovoljna je bila tudi vodja vokalne skupine Ajda Vesna Car.

»Zelo lepo je bilo. Publika nas je dobro sprejela, ploskali so nam. Me pa smo zapele iz srca, tako kot vselej.«

Slovenci , ki so v Splitu našli drugi dom, rojakom vedno s ponosom razkažejo kraj in jih povabijo v svoje prostore. Tako je bilo tudi tokrat. Sobotno dopoldne s prijetnimi pomladnimi temperaturami je bilo kot nalašč za sprehod po Splitu, po koncertu, zvečer, pa se je slovenska pesem še dolgo razlegala v prostorih društva Triglav. Bilo je čudovito gostovanje, je povedala predsednica Slovenskega kulturnega društva Ajda, Danica Bojkovič.

»Na hrvaškem deluje šestnajst slovenskih društev, ki se nenehno povezujemo. Zelo pomembno je, ker se spoznavamo, opazujemo, kako drugi delajo in črpamo iz njihovih izkušenj. To druženje je zelo lepo druženje.«

Slovenci iz Splita radi v goste povabijo rojake, pove predsednik društva Triglav, Cveto Šušmelj, ki je najbolj ponosen na to, da društvo ohranja slovenski jezik in kulturo nepretrgoma že petindvajset let.

»V petindvajsetih letih je v Split prišlo najmanj 80 slovenskih zborov. Navezali smo tesne stike. Letos bomo tako v juniju, ko bomo znova sodelovali na pevskem taboru v Stični, gostovali še v Mariboru.«

Že v soboto, 1. aprila pa Slovence iz Splita jih pričakujejo v Dolu pri Vogljah, kamor jih je povabilo Razvojno društvo Repentabor – še ena čezmejna vez, ki se je med Slovenci stkala v Splitu.

Barbara Kampos

Več sledi ... (Spodaj še kratek utrinek iz nastopa.)

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem