Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

5. oktober 2016 ob 14:35 Hrvaška

Za 70. rojstni dan prva samostojna razstava

V do zadnjega kotička napolnjenem fojeru arbanaškega oddelka Mestne knjižnice Zadar, so 29. septembra odprli prvo samostojno razstavo slikarke Pie Bajlo.
Za  70. rojstni dan prva samostojna razstava - Pia Bajlo
Foto: Katarina Bezić
Za  70. rojstni dan prva samostojna razstava - Pia Bajlo

Foto: Katarina Bezić

Za  70. rojstni dan prva samostojna razstava - Pia Bajlo

Foto: Slovensko kulturno društvo „LIPA“ Zadar

Pia Bajlo je članica likovne sekcije Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar. S slikanjem se ukvarja zadnjih 20 let, potem ko je obiskovala likovno šolo „Nukleus“.

Vrsto let se udeležuje Likovne kolonije „Maj-Turanj“ v organizaciji društva Lipa Zadar. Prav tako se udeležuje likovne kolonije „Most na Soči“, ter likovne kolonije „Slovenci v Tuzli“. Uspešno sodelovanje na likovnih kolonijah je zaznamovalo slikarsko rast Pie Bajlo v izgradnji njenega likovnega sveta z linijo in barvo, je ob robu razstave povedala likovna pedagoginja Marija Ivoš.

»V tem svetu Pia Bajlo ostaja popolnoma zvesta slikanju naglašene geometrizacije, v katerem se je lahko razigrati z barvami in oblikami v prostorih ploha, katerih posamezni deli konfrontirajo skozi skrajno kompleksne dinamične odnose. Tako ona nekatere svoje slike slika na razpotju abstrakcije in realnosti in tu se poigrava s koloritom in z oblikami stvarnega, realnega sveta enako močno, kakor onega izpolnjenega z domišljijo, otroško razigranega, vse dokler se njena paleta ne razbije v figurativno in abstraktno, kjer je najmočnejša«, je povedala Marija Ivoš, ter dodala, da je avtoričino slikarsko igranje z barvo dokaz, da nikoli ni prepozno, v nobenem življenjskem obdobju, poseči v svojo dušo in iz nje izvabiti to, kar se je leta in leta skrivalo.

Darja Jusup

Zadnje objave Slovencev na Hrvaškem