Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

8. september 2017 ob 10:47 Italija

Borzni trg spet kot slovenski agora

Uradno predstavili program tretjega festivala Slovencev v Italiji Slofest - Med 15. in 17. septembrom bogat kulturno-družabni spored - Posebna pozornost do Vladimirja Bartola, večkulturnosti, Evrope
Slofest 2017
Foto: Primorski dnevnik

Od prvega festivala Slovencev v Italiji Slofest so minila štiri leta. Obdobje, v katerem so se zbirale ideje, elan in zavest, da je v samem središču mesta mogoče marsikaj storiti. Tretja izvedba bo med 15. in 17. septembrom z bogato bero dogodkov preplavila šotor na Borznem trgu, ob katerem bodo stali manjši šotori društev in organizacij, ter druga prizorišča.

Kot je na včerajšnji predstavitveni tiskovni konferenci v palači Gopčević povedala predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD) Živka Persi, je Slofest prerasel meje tržaškega območja in se razširil na vse predele dežele FJK, kjer so Slovenci zgodovinsko prisotni, od Goriške do Čedada. Tu bo 23. septembra z ogledom razstave fotografa Maria Magajne uradno padel zastor nad prireditvijo.

Predfestivalski dogodki so v polnem teku, kar dodatno navdaja organizatorje z mrzličnim navdušenjem. ZSKD v sodelovanju z Občino Trst, Deželo FJK, krovnima organizacijama SKGZ in SSO si je zavihala rokave, da bi čim širši množici obiskovalcev pokazala dragoceno kulturno dediščino Slovencev v Italiji. Tretji Slofest bodo slovesno odprli v petek, 15. septembra, ob 21. uri, ko bosta skupina VokalArt in zbor Bodeča neža nastopila pod taktirko Mire Fabjan s projektom Spectrum, vokalno-instrumentalno izvedbo dela Adiemus, pesmi iz svetišča Karla Jenkinsa s prepletanjem poezije in zvočnimi posegi Ivana Penova.

»Slofest predstavlja simbol tiste spremembe, ki si jo vsi obetamo. Polpretekla zgodovina nam ni bila vedno v zgled, sekalo jo je ločevanje in medsebojno prerekanje. Sedaj pa skupno plujemo bodočnosti naproti,« je v uvodoma pozdravil odbornik za kulturo Giorgio Rossi. V tem duhu je namensko nastal projektni zbor Vox Tergesti, katerega sestavljajo Tržačani italijanske, slovenske, armenske, grške in drugih narodnosti.

»Predznak festivala, ki želi biti predvsem veliki kulturni praznik, namenjen čisto vsem, bo letos večplasten. Poleg rdeče niti sodelovanja, bodo stekli različni tematski sklopi. Seveda brez evropskega duha ni šlo: po velikem uspehu predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah, bo v režiji Sabrine Morena zaživela predstava Soseska Evropa ali Kako postati Evropejci z zaščitenim poreklom,« je izpostavila Živka Persi. Kakor je še šaljivo pripomnila brez obletnic v naši manjšini ne gre. Vrsta dogodkov bo posvečena 50. obletnici smrti Vladimirja Bartola, pa tudi 500. obletnici reformacije na Slovenskem. Petkovo jutro bo namenjeno šolski mladini. Na glasbene komedije in druge aktivnosti se šole še v času, da se prijavijo
Ne bo zmanjkalo niti uglednih gostov kot sta slovenski fotograf Arne Hodalič, ki redno sodeluje z revijo National Geographic in mednarodno uveljavljeni arhitekt Boris Podrecca. Podrobni program bomo objavili v naslednjih dneh, dostopen je vsekakor na spletni strani zskd.eu.

Vesna Pahor


Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji