Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

8. november 2017 ob 14:37 Italija

„Nimamo sredstev za pouk“

false
Foto: Orf

„Ukinitev financiranja pouka slovenščine v vrtcih in osnovnih šolah v Kanalski dolini“ bo tema nujne seje Komisije DZ RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu v četrtek. Podpredsednik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth upa, da bodo v presoji tudi izbirni tečaji slovenskega jezika pod krovom Planike.

Olajšanje po obisku ministra

Po obisku ministra RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca konec septembra v Kanalski dolini in po njegovem posredovanju imajo v vrtcih in šolah v Kanalski dolini od 2. oktobra naprej spet pouk slovenščine. Predvsem olajšanje je prevevalo objave po obisku ministra Žmavca in sprejetem dogovoru, po katerem se nadaljuje pouk slovenščine v vrtcih in šolah v Ukvah, Žabnicah in na Trbižu.

„Pomanjkanje finančnih sredstev“

V praksi imajo tedensko eno uro slovenščine z dolgoletno učiteljico Almo Hlede in uro glasbenega pouka v slovenskem jeziku, ne gre pa za pouk v okviru italijanskega šolskega sistema, razmere pojasnjuje podpredsednik Slovenskega kulturnega središča Planika Rudi Bartaloth.Bartaloth pa vnovič opozarja na nerešen problem, ki zadeva izbirne tečaje slovenskega jezika pod krovom Slovenskega kulturnega središča Planika.

V četrtek bo Komisija Državni zbor RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu na zahtevo poslanske skupine NSi spregovorila o vprašanju ukinitve financiranja pouka slovenščine v vrtcih in osnovnih šolah v Kanalski dolini. Med vabljenimi na sejo sta predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič za Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ) in Walter Bandelj za Svet slovenskih organizacij (SSO). Tudi podpredsednik deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine Igor Gabrovec in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost (SSk) in slovenska poslanka Demokratske stranke v rimskem parlamentu Tamara Blažina.

Rudi Bartaloth je prepričan, da bi moral biti pouk slovenščine prvenstveno zagotovljen znotraj italijanskega šolskega sistema. Hkrati podčrtuje pomenljivo vlogo, ki so jo imeli tečaji Slovenskega kulturnega središča Planika za slovenski pouk v šolah.


Več na slovenci.orf.at

Zadnje objave Slovencev v Italiji