Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

19. julij 2017 ob 16:21 Italija

Novopečeni kuharji in natakarji poklicu naproti

Podelitev diplom poklicnega zavoda Ad formandum
false
Foto: Primorski dnevnik

Na slovenskem zavodu za poklicno izobraževanje Ad formandum se je v četrtek s svečano podelitvijo diplom kuharjem in natakarjem, ki so uspešno zaključili triletni študijski program, posvečenemu delu na gostinskem področju, uradno sklenilo šolsko leto.
Ravnateljica Neva Caris je nagovorila zbrano občinstvo. Dijake je pohvalila za vztrajnost in dosežen uspeh. Med njimi je na zaključnih izpitih zablestel Petro Tysyachnyy, ki si je prislužil stotico. Posebno pozornost je namenila tudi profesorjem in neučnemu osebju, saj so dijakom vseskozi stali ob strani.

»Pred tremi leti je dvaintrideset dijakov prvič prestopilo prag naše šole, danes jo triindvajset dijakov zapušča s strokovno kvalifikacijo. V naši sredi imamo sedaj šest novih natakarjev in sedemnajst kuharjev. Sicer ni vse vedno potekalo gladko. S skupnimi močmi pa smo si prizadevali, da bi dijakom omogočili čim bolj kvalitetno vključitev v svet dela«, je podčrtala Neva Caris. Obenem je poudarila pomen pridobivanja uporabnega znanja ter usposabljanja za samostojno in kakovostno delo.

Izobraževalna ponudba zavoda Ad formandum se bo septembra dodatno obogatila. Poleg triletnega izobraževalnega programa za kuharje in natakarje bodo uvedli četrti letnik za že kvalificirane kuharje. Tečaj se bo odvijal v dualnem sistemu, to se pravi, da bo 528 ur posvečenih pouku v razredu in ravno toliko ur delovni praksi. Po slednji je dijakom odprta pot za vajeniško pogodbo.
Vpisovanje na različne smeri se je ravnokar začelo. Morebitne informacije so na voljo na tržaškem sedežu (Ulica Ginnastica 72 ), na spletni strani zavoda in na socialnih omrežjih.

Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji