Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

29. december 2017 ob 13:06 Italija

Odslej lahko vsebinam Primorskega dnevnika tudi prisluhnete

Primorski dnevnik prvi slovenski časopis s tovrstno tehnologijo

Spletnim uporabnikom je namreč odslej na voljo aplikacija, ki lahko na glas prebere vsebino objavljenih člankov in to v lepi slovenščini ter ob prijetnem naglasu, skoraj kot da bi šlo za radijska poročila. Poudariti je treba med drugim, da je Primorski dnevnik prvi slovenski časopis, ki nudi svojim spletnim uporabnikom to možnost, gre torej za prvenec v slovenskem medijskem prostoru. Med ostalimi slo venskimi uporabniki pa to aplikacijo med drugim trenutno že uporablja NUK.

Gre za aplikacijo eBralec, ki jo je razvilo podjetje Amebis iz Kamnika, ko njenega udejanjenja na spletni strani Primorskega dnevnika pa je prišlo v sodelovanju s turinskim podjetjem Willbit, s katerim naš dnevnik sodeluje že dolgo let, strežnik z zvočnimi vsebinami in programom pa je v oskrbi podjetja Spin v Trstu. Za uresničitev tega pomembnega dosežka si je v prvi vrsti prizadeval odgovorni za tehnologijo pri našem dnevniku, Marko Hussu.

Aplikacija eBralec ni koristna le za slepe in slabovidne ampak za vsakogar, ki je kakorkoli prezaposlen in ne utegne prebirati objavljeni vsebin, pač pa jim lahko prisluhne, kot denimo, med vožnjo z avtomobilom ali med raznimi opravili. Deluje seveda poleg na računalnikih tudi na pametnih telefonih ali ostalih elektronskih medijih. Tudi med vožnjo z avtomobilom ali v vlaku ni torej nič lažjega kot prisluhniti sveže objavljenim novicam preko svojega telefona in slušalk, kar bi lahko bilo še posebej zanimivo tudi za mlade.

Zaenkrat eBralec prebira izključno spletne članke, v načrtih pa je, da bo prebiral tudi celoten dnevnik na spletu.

Inovacija sodi v okvir obsežnejše posodobitve spletne strani Primorskega dnevnika. Trenutno je za slabovidne ali za spletne obiskovalce s posebnimi potrebami na razpolago tudi možnost povečave teksta ali zamenjave barve podlage in teksta. V novem letu bodo na vrsti še druge pomembne novosti.


Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji