Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

9. april 2018 ob 09:31 Italija

Slovenci v Italiji zadovoljni z uspehom pobude v korist jezikovnih manjšin

Izročitev podpisov za Minority SafePack
Slovenci v Italiji zadovoljni z uspehom pobude v korist jezikovnih manjšin
Foto: Primorski dnevnik

BOCEN - Delegacija slovenske manjšine je včeraj na sedežu Južnotirolske ljudske stranke (SVP) v Bocnu predala sveženj podpisov za evropsko državljansko pobudo Minority SafePack. Podpisi so bili zbrani na celotnem teritoriju FJK, kjer je zgodovinsko prisotna slovenska narodna skupnost. V slovenski dekegaciji so bili Igor Gabrovec in Julijan Čavdek (SSk), Walter Bandelj (SSO) in Rudi Pavšič (SKGZ), s strani SVP pa so se dogodka udeležili evropski poslanec Herbert Dorfmann, pokrajinska odbornica Martha Stocker, ki je bila dolga leta podpredsednica Fuen in senator Meinhard Durnwalder. Prevzema podpisov se je udeležil tudi predsednik Pokrajine Bocen Arno Kompatscher, ki je prevzel vso dokumentacijo.

Med pogovorom ob predaji podpisov je izšlo skupno prepričanje, da je bil dosežen odličen rezultat, kar pa je šele prvi korak. Potrebno bo namreč slediti, kako bosta evropska komisija in parlament odgovorila na poziv več kot 1.200.000 državljanov, ki pripadajo narodnim in jezikovnih manjšinam. Minority SafePack je namreč ustvaril pomembno solidarnost in sodelovanje med narodnimi manjšinami v Evropi. Dosežen uspeh pa bo sedaj odprl razpravo o evropski zaščiti, ki bo morala vsekakor garantirati neko skupno raven. V tem smislu bosta morali Evropska komisija in evropski parlament v kratkem predstaviti konkretne pravne akte za ovrednotenje in zaščito ogroženih jezikov, za pravice na ravni izobrazbe, za redno in nemoteno delovanje manjšinskih medijev ter za določeno avtonomijo. Zmaga evropske državljanske pobude je torej le začetek pomembnega dela, ki bo v korist skoraj 50 milijonom Evropejcem, ki pripadajo narodnim skupnostim, so poudarili v Bocnu.

Predstavniki SVP in slovenska delegacija so se dotaknili še drugih tematik, ki zadevajo zaščito narodnih manjšin. S senatorjem Durnwalderjem je bilo govora o potrebi po zagotovljenem predstavništvu in o sodelovanju s slovensko senatorko Tatjano Rojc. Aktualne so bile tudi volilne teme tako v zvezi z deželo FJK kot s pokrajino Bocen, kjer bodo volitve letos jeseni. Manjšine v Italiji so v tem trenutku zelo pozorne na politično dogajanje v parlamentu, ki bi lahko prineslo pomembne novosti.


Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji