Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

26. marec 2018 ob 15:49 Italija

Slovenska zastava iz vesolja ... v Nabrežino

Dragan Živadinov jo je izročil v hrambo Tatjani Rojc
Foto: Primorski dnevnik

Prva slovenska zastava, ki je bila v vesolju, bo začasno domovala v Nabrežini. Tako sta pojasnila pisateljica in senatorka Tatjana Rojc ter Dragan Živadinov, družbeno angažirani režiser, performer in kandidat za kozmonavta.

Veže ju prijateljstvo, ki se napaja tudi v skupnih umetniških vzornikih, v tisti slovenski avantgardi, ki je koreninila na Tržaškem, v konstruktivističnih likovnih delih Avgusta Černigoja in Edvarda Stepančiča, v revolucionarnih verzih Srečka Kosovela. In ko se je prijatelj Dragan znašel »v stiski kot umetnik«, mu je prijateljica Tatjana priskočila na pomoč. In sprejela v hrambo prvo slovensko zastavo, ki jo je v začetku 90. let v vesolje ponesel astronavt slovenskega rodu Ronald Šega. Tisto isto zastavo, ki jo je Živadinov ponudil v odkup slovenski vladi, da bi z unovčenim denarjem podprl domačo neodvisno umetnost ... in tako vsaj delno »popravil krivico«, ki jo je umetnikom povzročila vlada Mira Cerarja. Vlada zastave ni odkupila.


Več novic na www.primorski.eu

Zadnje objave Slovencev v Italiji