Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

22. marec 2018 ob 15:47 Madžarska

Erika Köleš Kiss za še en mandat zgovornice v madžarskem parlamentu

Najbolj številčno in hkrati tudi najbolj aktivno društvo v Porabju je Društvo slovenskih porabskih upokojencev. Na občnem zboru, ki so ga pripravili v monoštrski gledališki dvorani, so za predsednico ponovno izvolili Klaro Fodor. Upokojence je nagovorila tudi zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, ki v teh dneh na forumih svojim volivcem v Porabju in tudi drugod po Madžarskem predstavlja svoje dosedanje delo in načrte za naprej. Na Madžarskem bodo namreč 8. aprila parlamentarne volitve in kot prva na narodnostni listi bo vnovič izvoljena prav dosedanja zagovornica. Imajo pa rojaki v Porabju tudi nekaj pripomb na veljavno volilno zakonodajo. Silva Eöry.

Foto: Silva Eöry


V Sotočjih podrobneje tudi o najbolj perečih temah, na katere so Slovenci v Avstriji opozorili zunanjega ministra Karla Erjavca, ki se je sestal z njimi pred obiskom avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl v Sloveniji. Z Gabrielom Hribarjem se pogovarjamo o razlogih, da lista Moja Južna Koroška, ki jo je vodil, ni uspela zbrati dovolj glasov za vstop v deželni zbor. O bližajočih se deželnih volitvah v FJK se pogovarjamo z goriško Slovenko Franko Padovan, županjo Števerjana, ene redkih občin v Furlaniji Julijski krajini, ki se ni povezala v medobčinsko unijo. Zanima nas, kako je s poukom slovenščine na Hrvaškem. Ali zanimanje zanj še vedno narašča? Kakšen pa je odziv na evropsko državljansko pobudo Minority Safepack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi? Prisluhnite celotni oddaji Sotočja.

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem