Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

6. junij 2018 ob 09:55 Madžarska

Krovni organizaciji Slovencev na Madžarskem izmenjaje pripravljata osrednje srečanje rojakov

Csaba Ltorcai, dobitnik priznanja Slovencem na Madžarskem

Csaba Ltorcai, dobitnik priznanja Slovencem na Madžarskem Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Irena Pavlič,dobitnica priznanja Slovencem na Madžarskem in Martin Ropoš, predsednik DSS

Irena Pavlič,dobitnica priznanja Slovencem na Madžarskem in Martin Ropoš, predsednik DSS Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Letos ga je v Monoštru pripravila Državna slovenska samouprava. Kot pojasnjuje njen predsednik Martin Ropoš, se zanimanje za to pomembno druženje zmanjšuje. V preteklosti je tako v Porabje prišlo tudi 800 ljudi z vse Madžarske, zdaj jih pride le še polovica. Časi so se namreč spremenili, pravi:

“Najstarejših je vse manj, vse več je mešanih zakonov in zato je manj udeležencev, čeprav je tudi dan danes to druženje zelo pomembno. Spomnim se prvih srečanj, ko so se sorodniki srečali samo tu. Prinesli so svoje družinske fotografije in jih kazali sorodnikom ter se pogovarjali in zato so takrat srečanja trajala dva dni. Zaradi interneta in pametnih telefonov, ki omogočajo vsakodnevne stike, pa zanimanje upada.”

Državna slovenska samouprava pa je letos prvič podelila priznanja Slovencem na Madžarskem. Dobitnika sta profesorica slovenščine Irena Pavlič in državni sekretar za javno upravo Csaba Latorcai.

Naslovnica: Ljudski pevci društva Slovencev v Budimpešti / Silva Eöry

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem