Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

14. februar 2018 ob 11:23 Madžarska

»Moraš čutiti, moraš biti ponosen, da si Slovenec«

Karel Holec

Karel Holec Foto: Radio Slovenija/Silva Eöry

Tako kot po številnih krajih v slovenskem zamejstvu so tudi v Porabju proslavili slovenski kulturni praznik. V sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota je slovenski generalni konzulat v Monoštru 5.2.2018 pripravil večer pravljic za odrasle. Osrednja prireditev, ki sta jo tokrat skupno pripravili obe krovni organizaciji porabskih Slovencev, pa je bila 9.2. 2018 v Slovenskem domu v Monoštru. Slavnostni govornik Karel Holec, predsednik kulturnega in turističnega društva Andovci, je zbranemu občinstvu spregovoril tudi o pomenu ohranitve kulture.

“Da je treba ohraniti porabsko kulturo, ni vprašanje. Samo kako in kje začeti? Kultura ni samo jezik, ples in petje. Je veliko več. Na žalost kulture ne moreš dedovati, zato se mora vsaka generacija truditi, da jo ohrani na svoj način. Pravijo, da se lahko vsega naučiš. Toda znanje ni vse. Moraš tudi čutiti, moraš biti ponosen, da si Slovenec. “ Več o praznovanju v Monoštru, kjer so podelili priznanja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa v prispevku Silve Eöry.


V tokratni oddaji Sotočja lahko spoznate tudi vsestranskega glasbenega ustvarjalca Gabriela Lipuša, tenorista, skladatelja in glasbenega pedagoga, ki ima svojo založbo in glasbeno gledališče, ustanovljeno pred 20 leti. Ustavimo se tudi v Gradcu, kjer so se s častnim nagrobnim spomenikom poklonili skladatelju Benjaminu Ipavcu, in v Zagrebu, kjer so v okviru Prešernovega dneva predstavili tudi monografijo o opernem pevcu Josipu Križaju, ki je v začetku 20. stoletja kraljeval na odru zagrebškega HNK. V tržaškem knjižnem središču pa preverjamo, kako uspešni so bili po dveh letih in pol delovanja.

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem