Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

11. julij 2018 ob 15:01 Madžarska

Pobeg iz zgodovine v prihodnost v Andovce

Karel Holec

Karel Holec. Foto: Radio Slovenija/Silva Eory

Escape - pobeg iz zgodovine v prihodnost - se imenuje čezmejni projekt, v katerem od lanskega aprila sodeluje devet partnerjev iz Slovenije in z Madžarske. Med njimi je tudi Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci, ki je v okviru Programa čezmejnega teritorialnega sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska pridobilo okrog 110 tisoč evrov evropskih sredstev.

Predsednika društva Andovci Karl Holec v pogovoru s Silvo Eöry pojasnjuje, da so v okviru projekta opravili že ¾ zastavljenega dela. Tako je že urejena tudi soba za pobeg, v kateri bodo obiskovalci spoznali zgodovino čarovništva v Porabju. Gre za že tradicionalno prireditev Vražja pot, ki jo pripravljajo v Andovcih. Soba za pobeg bo uradno odprta konec meseca, zdaj potekajo testiranja in prilagoditve programa, ki bo potekal v treh jezikih; slovenskem, madžarskem in nemškem. Obiskovalci pa se bodo v sobi srečali tudi s čaralicami in drugimi liki.

V Andovcih, kjer so v zadnjih letih uredili Porabsko domačijo z Malim Triglavom in hišo rokodelstva, idej in načrtov ne manjka, tako dolgoročnih, za katere rabijo denar, kot kratkoročnih, za katere pa denarja ne rabijo. Letos so vse svoje moči usmerili v projekt Escape, Karel Holec pa se zaveda, da morajo turistom vseskozi ponujati novosti in dopolnjevati svojo ponudbo. Večjo ponudbo imaš, več turistov lahko pričakuješ:

»Delamo na tem, tudi s sobo za pobeg. Denar naj ostane pri nas, bodisi v Andovci, Slovenski vesi, pri sosedih, skratka v Porabju. Sem pride ogromno turistov, ampak denar ne ostane pri porabskih Slovencih. Večina, ki se tu ukvarja s turizmom, je namreč prišla iz drugih delov Madžarske. Domačini se moramo še naučiti dela v turizmu.«

Več o turističnih potencialih Porabja pa v daljšem pogovoru s Karlom Holcem, objavljenem v tokratni oddaji!

Silva Eory

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem