Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

16. maj 2018 ob 10:27 Madžarska

Turizem postaja ena ključnih dejavnosti za razvoj Porabja

Porabje, ki je bilo vrsto let hermetično zaprta pokrajina, je po vstopu Slovenije in Madžarske v Evropsko unijo postalo bolj zanimivo tudi za izletnike iz Slovenije. Rojaki na Madžarskem, ki so veseli vsakega obiskovalca, bi na področju turizma v prihodnje radi iztržili še več.

Za turiste iz Slovenije je zanimiva tudi zgodovina porabskih Slovencev. Pri njihovi naselitvi je imel pomembno vlogo cistercijanski samostan v Monoštru, zgrajen konec 12. stoletja. Menihi so delavce, ki so jih rabili na svojih poljih, namreč našli v Prekmurju pa tudi na Štajerskem, pojasnjuje urednica tednika Porabje, Marjana Sukič, ki se pogosto prelevi tudi v turistično vodičko.

Kot del narodnega parka Őrség je Porabje zanimivo tudi za turiste iz drugih delov Madžarske in zato bodo skušali, pravi Andreja Kovač, direktorica razvojne agencije Slovenska krajina, v prihodnje še obogatiti ponudbo, da bi goste v svojih krajih zadržali čim dlje. Pri tem bi jim lahko pomagala tudi ustanovitev turistične agencije. Podrobneje o zgodovini Porabja in tam živečih Slovencih, obiskovalcih in načrtih za razvoj turizma pa v prispevku Silve Eöry.

Foto: Muzej Avgusta Pavla / Silva Eöry

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem