Stičišče aktualnih informacij o življenju in delovanju pripadnikov slovenskih manjšin v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

24. januar 2017 ob 10:06 Madžarska

Vedno nasmeh in ....fotoaparat

60 let fotografiranja Mihálya Ropoša

Ljubiteljskega fotografa Mihálya Ropoša v Porabju poznajo vsi. Njegova razpoznavna znaka sta vedno nasmejani obraz in fotoaparat v roki. Pred kratkim je v domači vasi Ritkarovici razstavil svoje fotografije, ki so nastale v zadnjih šestdesetih letih.

Rojen leta 1933 na Gornjem Seniku, je že v zgodnjih letih postal sirota. Mama mu je, pripoveduje, umrla, ko je bil star leto dni. Nekaj let pozneje sta umrla še babica in oče in tako je kot 8 letni deček začel služiti v domači vasi kot hlapec, nekaj časa tudi pri duhovniku Janošu Küharju, kjer je pasel krave in skrbel za konje.

S porabskim Čedermacom, kot imenujejo Küharja, sta se dobro ujela in ohranila stike tudi po poroki, se danes spominja Mihaly Miška Ropoš, ki se je že kot mlad fant navdušil za fotografijo.

Prvi fotoaparat je kupil pred odhodom k vojakom od znanca z Gornjega Senika in od takrat ga vedno spremlja. V 60 letih je spremljal vse, kar se je v Porabju dogajalo in vseskozi fotografiral; od življenja doma do gasilskih akcij, od porok do pogrebov. Fotografije je v temnici, ki si jo je uredil v domači hiši, razvija predvsem ponoči, saj čez dan, pravi, ni bilo časa.

Kljub temu, da mora zdaj nekoliko več počivati, pa si je kupil tudi digitalni fotoaparat in računalniški program za obdelavo slik, saj - pripoveduje - brez tega ne gre....

Prisluhnite portretu, ki ga je za oddajo Sotočja 23.1.2017 pripravila Silva Eöry, in si oglejte nekaj njegovih fotografij.

Foto: Mihaly Miška Ropoš

Zadnje objave Slovencev na Madžarskem